Placek z rabarbarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z rabarbarem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1872 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2340 osób zapisało

Udostępnij
Placek z rabarbarem

Składniki

500 gramów

150 gramów

6 sztuk

200 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

karmelizowany rabarbar:

6 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w kosteczkę. Podsmażamy rabarbar z cukrem na patelni przez ok. 5 minut. Studzimy.

Placek z rabarbarem - Krok 1

Krok 2

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka stopniowo dodajemy do utartego masła z cukrem, również ucieramy.

Placek z rabarbarem - Krok 2

Krok 3

Do utartego masła z cukrem i jajkami dodajemy raz łyżkę mąki, raz łyżkę mleka i proszek do pieczenia.

Placek z rabarbarem - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Placek z rabarbarem - Krok 4

Krok 5

Białka delikatnie dodajemy do utartej masy.

Placek z rabarbarem - Krok 5

Krok 6

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Układamy karmelizowany rabarbar. Ciasto pieczemy wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg). Ciasto pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Placek z rabarbarem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 17.04.2024

    zawsze robiłam ucierane z kawałkami rabarbaru, to ciasto z musem z rabarbaru jest równie pyszne i coś innego. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paulina paula123

    paulina paula123 , 03.06.2023

    dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Depta

    Arkadiusz Depta , 20.06.2020

    Mam takie pytanko:) czy termoobieg włączony jest przez całe 45 minut czy tylko do nagrzania 180 stopni? nagrzan

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z rabarbaremPlacek z rabarbarem

Zielone liście oraz podłużne, czerwone łodygi to znaki rozpoznawcze rabarbaru. Bywalec wiejskich ogrodów swoim kwaskowatym smakiem wzbogaci nie tylko kompoty, ale przede wszystkim domowe wypieki takie jak placek z rabarbarem. Tym razem jego walory zostaną pokreślone dodatkowo poprzez karmelizowanie. Przecież kuchnia nie znosi monotonii. Odkryj razem z nami nową wersję przepisu na placek z rabarbarem. Będzie się działo!

Dla kogo? Nie każdy przepada za bardzo słodkimi deserami, w których ciasta, aż uginają się pod nadmierną ilością kremów i mas. Rabarbar doskonale przełamuje słodkie akcenty, sprawiając, że ciasto nie jest mdłe. Zatem przepis na placek z rabarbarem sprawdzi się w sam raz, gdy twoje kubki smakowe potrzebują smakowitego orzeźwienia.

Na jaką okazję? Rabarbar pojawia się w ogrodach latem, więc podejrzewamy, że najbliższy sezon wakacyjny upłynie pod znakiem tego przysmaku. Szybkie ciasto z rabarbarem nadaje się idealnie, by uczcić rozpoczęcie urlopu. Zaproś gości na spotkanie w ogrodzie albo na tarasie – to doskonały pretekst do tego, by przygotować większą porcję placka ucieranego z rabarbarem. Bez obaw, jest tak smaczny, że nie zmarnuje się ani okruszek!

Czy wiesz, że? Choć świetnie sprawdza się w deserach takich jak placek z rabarbarem, rabarbar uznawany jest powszechnie za warzywo. Co ciekawe, im bardziej czerwone łodygi, tym jego smak staje się bardziej słodki. Bez problemu znajdziesz go w wiejskich ogrodach, ale warto pamiętać, że roślina pochodzi z Azji Środkowej. Do Europy trafiła w XVI wieku za sprawą Marco Polo.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na placek z rabarbarem bez oporów można dodać truskawki, skórkę pomarańczową albo cynamon, które fantastycznie korespondują z rabarbarem. Deser podawaj w towarzystwie mrożonej herbaty albo owocowej lemoniady. Z szybkim plackiem z rabarbaru zapowiada się prawdziwie letnia uczta! Placek z rabarbarem to przepis, którego nie może zabraknąć w twoim wakacyjnym repertuarze.