Ciasto z rabarbarem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

250 gramów

250 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, sól i jaja wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Wlać na formę, na górę dać pokrojony rabarbar.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem

Rabarbar to warzywo o wielu różnorodnych zastosowaniach. Ze względu na kwaśny i lekko cierpki smak, rzadko bywa spożywane na surowo. Stanowi jednak doskonały dodatek do kompotów, deserów i dań wytrawnych. Bardzo dobrze sprawdza się także w ciastach. Wypróbuj przepis na proste ciasto z rabarbarem. Wystarczy, że wymieszasz razem wszystkie składniki i przelejesz je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przygotowanie rabarbaru do pieczenia, zależy od jego wielkości. Młode, cienkie łodygi wymagają jedynie umycia i obcięcia końcówek. Większe obierz z zewnętrznej błonki. Pokrój je na niewielkie kawałki, a przed dodaniem ich do ciasta, obtocz w mące ziemniaczanej – nie będą w ten sposób traciły soku. Jeśli chcesz wzbogacić smak ciasta, do rabarbaru dodaj pokrojone na połówki truskawki. Dodadzą mu nieco słodyczy. Wierzch ciasta posyp obficie cukrem pudrem – bardzo dobrze będzie pasowała także kruszonka. Ciasto sprawdzi się na przyjęciach i jako przekąska do kawy. Serwuj z łyżką bitej śmietany. Smacznego!