Ciasto z rabarbarem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 kilogram

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, sól i jaja wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Wlać na formę, na górę dać pokrojony rabarbar.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem

Rabarbar to warzywo o wielu różnorodnych zastosowaniach. Ze względu na kwaśny i lekko cierpki smak, rzadko bywa spożywane na surowo. Stanowi jednak doskonały dodatek do kompotów, deserów i dań wytrawnych. Bardzo dobrze sprawdza się także w ciastach. Wypróbuj przepis na proste ciasto z rabarbarem. Wystarczy, że wymieszasz razem wszystkie składniki i przelejesz je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przygotowanie rabarbaru do pieczenia, zależy od jego wielkości. Młode, cienkie łodygi wymagają jedynie umycia i obcięcia końcówek. Większe obierz z zewnętrznej błonki. Pokrój je na niewielkie kawałki, a przed dodaniem ich do ciasta, obtocz w mące ziemniaczanej – nie będą w ten sposób traciły soku. Jeśli chcesz wzbogacić smak ciasta, do rabarbaru dodaj pokrojone na połówki truskawki. Dodadzą mu nieco słodyczy. Wierzch ciasta posyp obficie cukrem pudrem – bardzo dobrze będzie pasowała także kruszonka. Ciasto sprawdzi się na przyjęciach i jako przekąska do kawy. Serwuj z łyżką bitej śmietany. Smacznego!