Ciasto z rabarbarem i masą serową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z rabarbarem i masą serową

Autor: Joanna Szulc

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

190 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

250 gramów

2 łyżeczki

400 gramów

300 gramów

1.5 opakowania

80 gramów

1 opakowanie

800 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując. Mieszamy aż składniki się połączą. W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy z masą jajeczną do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×23 cm.

Krok 2

Twaróg ucieramy ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem na jednolitą masę. Rabarbar należy obrać, pokroić w 1 cm kawałki i oprószyć cukrem waniliowym. Odstawiamy na kilka minut.

Krok 3

Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami do powstania kruszonki. Schładzamy na czas wykończenia ciasta. Na wcześniej wyłożone na blaszkę ciasto wylewamy masę serową, następnie wysypujemy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.

Krok 4

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 185 C i pieczemy przez ok. 60 minut Gotowe i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gołąbki z pieczarkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej