Ciasto z rabarbarem i masą serową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z rabarbarem i masą serową

Autor: Joanna Szulc

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

190 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

250 gramów

2 łyżeczki

400 gramów

300 gramów

1.5 opakowania

80 gramów

1 opakowanie

800 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno dodajemy po jednym jajku za każdym razem miksując. Mieszamy aż składniki się połączą. W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy z masą jajeczną do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×23 cm.

Krok 2

Twaróg ucieramy ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem na jednolitą masę. Rabarbar należy obrać, pokroić w 1 cm kawałki i oprószyć cukrem waniliowym. Odstawiamy na kilka minut.

Krok 3

Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami do powstania kruszonki. Schładzamy na czas wykończenia ciasta. Na wcześniej wyłożone na blaszkę ciasto wylewamy masę serową, następnie wysypujemy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.

Krok 4

Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 185 C i pieczemy przez ok. 60 minut Gotowe i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z rabarbarem i masą serową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej