Ciasto z syropem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.6 szklanki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

1.6 szklanki

1.5 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

0.6 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

syrop:

1 łyżeczka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciągnij wszystkie składniki, aby nabrały temperatury pokojowej.

Krok 2

Do blendera wsyp mąkę, sodę, kakao, cukier, Kasię, jajka, wanilię, śmietanę i zmiksuj na gładką, brązową masę.

Krok 3

Zmiksuj jeszcze raz, tym razem wlewając wodę.

Krok 4

Wyłącz mikser i wsyp czekoladowe groszki.

Krok 5

Przygotuj foremkę (około 24 cm na 12 cm, głęboką na 8 cm), wyłożoną pergaminem i posmarowaną Kasią.

Krok 6

Papier powinien wystawać trochę poza foremkę.

Krok 7

Zeskrobać masę ze ścianek miksera i wlać do formy, wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.

Krok 8

Kiedy ciasto będzie gotowe, urośnie i pęknie po środku, a jeśli włożysz do środka patyczek, powinien być czysty.

Krok 9

Przed końcem pieczenia (po około 45 - 50 minut), włóż składniki na sos do garnka i gotuj przez około 5 minut, by otrzymać lepki płyn.

Krok 10

Wyciągnij ciasto, odłóż do ostygnięcia.

Krok 11

Polej syropem.

Krok 12

Kiedy całkowicie wystygnie, wyciągnij je z formy.

Krok 13

Połóż na talerzu i posyp lepką część wiórkami czekolady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z syropem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z syropem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z syropem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z syropem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z syropem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z syropem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z syropem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej