Ciasto Zośka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1.5 łyżeczki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

WARSTWA I (biała): Z 3 białek ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1/2 szklanki mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krok 2

Pieczemy ok. 15 minut w temp. około 180 st. Blaszka o wymiarach 20x36.

Krok 3

WARSTWA II (galaretki): 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3/4 l gorącej wody. Tężejącą wylać na pierwszą warstwę jasnego ciasta.

Krok 4

WARSTWA III (makowa): Te same składniki co pierwsza warstwa, tylko dodajemy 1/2 szklanki suchego maku. Ostudzony biszkopt kładziemy na galaretkę.

Krok 5

WARSTWA IV (różowa): Galaretkę wiśniową rozpuścić w 360 ml wody. Śnieżkę ubić z 150 ml mleka. Ubijając, wlewać powoli ostudzoną galaretkę. Wstawić do lodówki, gdy lekko stężeje, wlać na biszkopt makowy.

Krok 6

WARSTWA V (kakaowa): Te same składniki co pierwsza warstwa, tylko dodajemy łyżkę kakao. Upieczony i ostudzony biszkopt kładziemy na piankę. Polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Zośka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Zośka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Zośka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Zośka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Zośka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Zośka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Zośka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej