Crema Catalana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Crema Catalana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

7 łyżek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondla wlej mleko, dodaj cienko skrojoną skórkę z połowy cytryny oraz korę cynamonu.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij skórkę i cynamon.

Krok 3

Żółtka utrzyj na gładki kogel-mogel z 3 łyżkami cukru, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Tak przygotowana masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodaj do pozostałego mleka.

Krok 5

Podgrzej na małym ogniu przez pięć minut, często mieszając, by masa zgęstniała.

Krok 6

Przelej do kilku żaroodpornych miseczek i zostaw do ostygnięcia, a potem włóż na kilka godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Indyjskie ziemniaki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej