
Składniki
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
7 łyżek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondla wlej mleko, dodaj cienko skrojoną skórkę z połowy cytryny oraz korę cynamonu.
Krok 2
Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij skórkę i cynamon.
Krok 3
Żółtka utrzyj na gładki kogel-mogel z 3 łyżkami cukru, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Tak przygotowana masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodaj do pozostałego mleka.
Krok 5
Podgrzej na małym ogniu przez pięć minut, często mieszając, by masa zgęstniała.
Krok 6
Przelej do kilku żaroodpornych miseczek i zostaw do ostygnięcia, a potem włóż na kilka godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej