
Składniki
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
7 łyżek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondla wlej mleko, dodaj cienko skrojoną skórkę z połowy cytryny oraz korę cynamonu.
Krok 2
Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij skórkę i cynamon.
Krok 3
Żółtka utrzyj na gładki kogel-mogel z 3 łyżkami cukru, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Tak przygotowana masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodaj do pozostałego mleka.
Krok 5
Podgrzej na małym ogniu przez pięć minut, często mieszając, by masa zgęstniała.
Krok 6
Przelej do kilku żaroodpornych miseczek i zostaw do ostygnięcia, a potem włóż na kilka godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej