
Składniki
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
7 łyżek
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondla wlej mleko, dodaj cienko skrojoną skórkę z połowy cytryny oraz korę cynamonu.
Krok 2
Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij skórkę i cynamon.
Krok 3
Żółtka utrzyj na gładki kogel-mogel z 3 łyżkami cukru, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Tak przygotowana masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodaj do pozostałego mleka.
Krok 5
Podgrzej na małym ogniu przez pięć minut, często mieszając, by masa zgęstniała.
Krok 6
Przelej do kilku żaroodpornych miseczek i zostaw do ostygnięcia, a potem włóż na kilka godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej






















