Crema Catalana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Crema Catalana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

7 łyżek

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondla wlej mleko, dodaj cienko skrojoną skórkę z połowy cytryny oraz korę cynamonu.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij skórkę i cynamon.

Krok 3

Żółtka utrzyj na gładki kogel-mogel z 3 łyżkami cukru, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Tak przygotowana masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodaj do pozostałego mleka.

Krok 5

Podgrzej na małym ogniu przez pięć minut, często mieszając, by masa zgęstniała.

Krok 6

Przelej do kilku żaroodpornych miseczek i zostaw do ostygnięcia, a potem włóż na kilka godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej