Jajka na sposób hiszpański

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

2 sztuki

null

1 sztuka

null

6 sztuk

2 sztuki

100 gramów

40 gramów

200 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory i pociętą w paseczki paprykę.

Krok 2

Wymieszaj z kawałkami fasolki i groszkiem, duś przez 20 minut na małym ogniu, po czym dopraw do smaku i przełóż warzywa do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.

Krok 3

Szynkę pokrój w kostkę, salami zaś w plasterki, kilka odłóż, resztę wędliny wymieszaj z warzywami.

Krok 4

Rozsuń farsz i zrób w nim sześć dołków, w każdy z nich bij surowe jajko i przykryj pozostałymi plasterkami salami.

Krok 5

Zapiecz potrawę przez 10 minut w piekarniku nagranym do 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej