
Składniki
1 sztuka
null
2 sztuki
null
1 sztuka
null
6 sztuk
2 sztuki
100 gramów
40 gramów
200 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory i pociętą w paseczki paprykę.
Krok 2
Wymieszaj z kawałkami fasolki i groszkiem, duś przez 20 minut na małym ogniu, po czym dopraw do smaku i przełóż warzywa do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania.
Krok 3
Szynkę pokrój w kostkę, salami zaś w plasterki, kilka odłóż, resztę wędliny wymieszaj z warzywami.
Krok 4
Rozsuń farsz i zrób w nim sześć dołków, w każdy z nich bij surowe jajko i przykryj pozostałymi plasterkami salami.
Krok 5
Zapiecz potrawę przez 10 minut w piekarniku nagranym do 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej