Czekoladowa pascha

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1 kilogram

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 mililitrów

wierzch:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodaj po 1 żółtka.

Czekoladowa pascha - Krok 1

Krok 2

Do otrzymanej masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem.

Czekoladowa pascha - Krok 2

Krok 3

Do masy serowej dodaj rozpuszczoną czekoladę, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Czekoladowa pascha - Krok 3

Krok 4

Sito lub durszlak wyłóż podwójnie złożoną gazą i włóż do środka przygotowaną masę, zawiń na wierzch gazę i obciąż. Ustaw tak by wyciekający płyn nie stykaj się z paschą.

Czekoladowa pascha - Krok 4

Krok 5

Całość odstaw na noc do lodówki. Rano wyłóż paschę na talerzyk i usuń gazę.

Czekoladowa pascha - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na schłodzoną kamienną deskę lub paterę. Gdy czekolada zastygnie szerokim nożem lub kuchenną szpachelką zetnij z czekolady wiórki. Wiórkami udekoruj paschę.

Czekoladowa pascha - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Stelmachowska

    Elżbieta Stelmachowska

    Witam, zrobiłam pashe na Wielkanoc. Bardzo dobra, wszystkim smakowała. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowa paschaCzekoladowa pascha

Pascha to tradycyjna wschodnia i bardzo słodka potrawa przygotowywana najczęściej w okresie Świąt Wielkanocnych. Jej głównym składnikiem jest twaróg lub mleko z dodatkiem jajek, wanilii oraz cukru. Jak jednak tę klasyczną słodkość nieco urozmaicić? Najprostsza droga wiedzie przez… czekoladę! Oto pascha w nowej odsłonie!

Dla kogo?

Dla wielbicieli serników, nabiału i wszelkich smakołyków tego typu! Czekoladowa pascha posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Na jaką okazję?

Na specjalną! Pascha czekoladowa potrzebuje wyjątkowej oprawy. W towarzystwie innych, ciekawych potraw będzie prezentować się wspaniale.

Czy wiesz, że?

Paschę przyrządzać można na dwa sposoby: zarówno na zimno, jak i na gorąco. Podstawowym warunkiem zrobienia dobrej paschy jest użycie świeżego i w pełni suchego twarogu.

Dla urozmaicenia:

Na wierzch, zamiast bądź obok czekolady, dodać możesz także wiórki kokosowe lub odrobinę karmelu. Paschę dekoruje się często także orzechami lub bakaliami. Jak ma być słodko, to na całego!