Czekoladowa pascha

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

53 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

1 kilogram

4 sztuki

200 gramów

250 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 mililitrów

wierzch:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodaj po 1 żółtka.

Czekoladowa pascha - Krok 1

Krok 2

Do otrzymanej masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem.

Czekoladowa pascha - Krok 2

Krok 3

Do masy serowej dodaj rozpuszczoną czekoladę, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Czekoladowa pascha - Krok 3

Krok 4

Sito lub durszlak wyłóż podwójnie złożoną gazą i włóż do środka przygotowaną masę, zawiń na wierzch gazę i obciąż. Ustaw tak by wyciekający płyn nie stykaj się z paschą.

Czekoladowa pascha - Krok 4

Krok 5

Całość odstaw na noc do lodówki. Rano wyłóż paschę na talerzyk i usuń gazę.

Czekoladowa pascha - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wylej na schłodzoną kamienną deskę lub paterę. Gdy czekolada zastygnie szerokim nożem lub kuchenną szpachelką zetnij z czekolady wiórki. Wiórkami udekoruj paschę.

Czekoladowa pascha - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Stelmachowska

    Elżbieta Stelmachowska , 12.04.2020

    Zrobiłam już po raz drugi, jest przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Stelmachowska

    Elżbieta Stelmachowska , 20.05.2019

    Witam, zrobiłam pashe na Wielkanoc. Bardzo dobra, wszystkim smakowała. Polecam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowa pascha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowa paschaCzekoladowa pascha

Pascha to tradycyjna wschodnia i bardzo słodka potrawa przygotowywana najczęściej w okresie Świąt Wielkanocnych. Jej głównym składnikiem jest twaróg lub mleko z dodatkiem jajek, wanilii oraz cukru. Jak jednak tę klasyczną słodkość nieco urozmaicić? Najprostsza droga wiedzie przez… czekoladę! Oto pascha w nowej odsłonie!

Dla kogo?

Dla wielbicieli serników, nabiału i wszelkich smakołyków tego typu! Czekoladowa pascha posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Na jaką okazję?

Na specjalną! Pascha czekoladowa potrzebuje wyjątkowej oprawy. W towarzystwie innych, ciekawych potraw będzie prezentować się wspaniale.

Czy wiesz, że?

Paschę przyrządzać można na dwa sposoby: zarówno na zimno, jak i na gorąco. Podstawowym warunkiem zrobienia dobrej paschy jest użycie świeżego i w pełni suchego twarogu.

Dla urozmaicenia:

Na wierzch, zamiast bądź obok czekolady, dodać możesz także wiórki kokosowe lub odrobinę karmelu. Paschę dekoruje się często także orzechami lub bakaliami. Jak ma być słodko, to na całego!