Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi
średnie
353 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
170 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
masa:
0.6 szklanki
100 gramów
2 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski włóż mąkę, cukier, żółtko i margarynę. Wszystko zmiksuj, a następnie szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Formy do tartaletek wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz około 10 minut. Przestudź.
Krok 3
Mleko zagotuj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej mleko, dodaj skórkę i sok z cytryny i zagotuj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i wymieszaj z masą żółtkową.
Krok 4
Na podpieczone spody wyłóż masę i ponownie wstaw do pieca. Piecz w 180 °C jeszcze 15 minut.
Krok 5
Każdą upieczoną małą tartę udekoruj plasterkiem cytryny i wiórkami czekolady. Deser podawaj z lodami waniliowymi Carte d'Or.

Dobra rada:
Okazja: Na specjalne okazje
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi
Jeśli lubisz ciasta o cytrusowym posmaku, koniecznie wypróbuj przepis na tartę cytrynową. Wypiek idealnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienny podwieczorek. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów, m.in. mąki, jajek, cukru oraz margaryny. Przyrządzanie deseru rozpocznij od zmiksowania wszystkich składników na ciasto. Następnie dobrze schłódź je w lodówce, po czym wylep nim niewielkie foremki i podpiecz w piekarniku. Pamiętaj, że sekret każdej tarty tkwi nie tylko w smacznym cieście, ale i w masie. W tym przypadku wystarczy, że do żółtek wymieszanych z mąką ziemniaczaną dodasz zagotowane mleko oraz ubite na sztywną pianę białka. Gotową masę wyłóż na podpieczone spody i ponownie wstaw do pieca. Każdą małą tartę przed podaniem udekoruj miętą, plasterkami cytryny oraz wiórkami czekoladowymi. Doskonałymi dodatkami do cytrynowych wypieków będą kulki lodów waniliowych. Pobierz listę niezbędnych produktów i przygotuj pyszną tartę cytrynową z kremowymi lodami.