Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
557 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

170 gramów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

masa:

0.6 szklanki

100 gramów

2 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż mąkę, cukier, żółtko i margarynę. Wszystko zmiksuj, a następnie szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Formy do tartaletek wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz około 10 minut. Przestudź.

Krok 3

Mleko zagotuj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej mleko, dodaj skórkę i sok z cytryny i zagotuj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i wymieszaj z masą żółtkową.

Krok 4

Na podpieczone spody wyłóż masę i ponownie wstaw do pieca. Piecz w 180 °C jeszcze 15 minut.

Krok 5

Każdą upieczoną małą tartę udekoruj plasterkiem cytryny i wiórkami czekolady. Deser podawaj z lodami waniliowymi Carte d'Or.

przepisy.pl

Dobra rada:

Okazja: Na specjalne okazje

4

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 24.03.2023

    A gdzie tą skórkę i sok z cytryny trzeba dodać???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.07.2022

    Obłędnie musi smakować. Powiem szczerze że nie jadłam jeszcze tarty cytrynowej. A z lodami to musi być obłędna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dziubaski2 dziubaski2

    dziubaski2 dziubaski2 , 02.12.2016

    A GDZIE TA CYTRYNA Z SOKIEM Z CYTRYNY????????????

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi Tarta cytrynowa z lodami waniliowymi

Jeśli lubisz ciasta o cytrusowym posmaku, koniecznie wypróbuj przepis na tartę cytrynową. Wypiek idealnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienny podwieczorek. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów, m.in. mąki, jajek, cukru oraz margaryny. Przyrządzanie deseru rozpocznij od zmiksowania wszystkich składników na ciasto. Następnie dobrze schłódź je w lodówce, po czym wylep nim niewielkie foremki i podpiecz w piekarniku. Pamiętaj, że sekret każdej tarty tkwi nie tylko w smacznym cieście, ale i w masie. W tym przypadku wystarczy, że do żółtek wymieszanych z mąką ziemniaczaną dodasz zagotowane mleko oraz ubite na sztywną pianę białka. Gotową masę wyłóż na podpieczone spody i ponownie wstaw do pieca. Każdą małą tartę przed podaniem udekoruj miętą, plasterkami cytryny oraz wiórkami czekoladowymi. Doskonałymi dodatkami do cytrynowych wypieków będą kulki lodów waniliowych. Pobierz listę niezbędnych produktów i przygotuj pyszną tartę cytrynową z kremowymi lodami.