Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

1 szczypta

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

50 gramów

1 sztuka

100 gramów

nadzienie:

1.3 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, mielone migdały i kakao. Wymieszać łyżką.

Krok 2

Teraz czas na składniki mokre. Masło i Kasię roztopić i ostudzić, do masła dodać mleko i roztrzepane jajko. Mokre składniki dodać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać łyżką, ale niezbyt dokładnie - mają pozostać grudki. Gorzką czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do babeczkowej masy i delikatnie wymieszać.

Krok 3

Szklankę mleka zagotować i do gorącego mleka dodać łyżkę cukru. W reszcie mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wsypać pół szklanki cukru, podgrzewać aż cukier się skarmelizuje (będzie miał piękny bursztynowy kolor). Wtedy zdjąć rondelek z ognia i wlać gorące mleko-ostrożnie bo może pryskać. Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści.

Krok 4

Następnie dolać mleko z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, gładka karmelowa masa.

Krok 5

Przygotować formę do pieczenia muffinek. W każde wgłębienie włożyć papierową papilotkę. Nakładać łyżką masę babeczkową prawie do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej włożyć karmelowe nadzienie i przykryć resztą czekoladowej masy.

Krok 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Aż babeczki pięknie urosną i ładnie popękają ukazując swój słodki karmelowy środek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe muffinki z karmelowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej