Czekoladowiec bez mąki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowiec bez mąki

Autor: Karolina Cichosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

6 sztuk

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1) Ciepłe masło należy utrzeć z żółtkami oraz cukrem na gładką masę.

Krok 2

2) W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Krok 3

3) Jedną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a drugą zawijam w ścierkę kuchenną i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.

Krok 4

4) Do masy dodaję roztopioną czekoladę i znów mieszam.

Krok 5

5) 6 białek ubijam na sztywno (pamiętajcie – szczypta soli!) i po ubiciu delikatnie przekładam do masy i zaczynam łączyć całość.

Krok 6

6) Na końcu dosypuję 3/4 pokruszonej czekolady do masy, a resztę zostawiam.

Krok 7

7) Formę na ciasto smaruję cienko tłuszczem i obsypuję kaszą manną.

Krok 8

8) Wykładam ciasto i posypuję resztą rozkruszonej czekolady.

Krok 9

9) Ciasto powinno piec się krótko, bo musi być mokre w środku. Sprawdzajcie je po 20 minutach w piekarniku. Po około 30 już powinno być gotowe. Można wyłączyć temperaturę i zostawić je, aby „doszło”.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto marmurkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej