
Składniki
2 opakowania
6 sztuk
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1) Ciepłe masło należy utrzeć z żółtkami oraz cukrem na gładką masę.
Krok 2
2) W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Krok 3
3) Jedną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a drugą zawijam w ścierkę kuchenną i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.
Krok 4
4) Do masy dodaję roztopioną czekoladę i znów mieszam.
Krok 5
5) 6 białek ubijam na sztywno (pamiętajcie – szczypta soli!) i po ubiciu delikatnie przekładam do masy i zaczynam łączyć całość.
Krok 6
6) Na końcu dosypuję 3/4 pokruszonej czekolady do masy, a resztę zostawiam.
Krok 7
7) Formę na ciasto smaruję cienko tłuszczem i obsypuję kaszą manną.
Krok 8
8) Wykładam ciasto i posypuję resztą rozkruszonej czekolady.
Krok 9
9) Ciasto powinno piec się krótko, bo musi być mokre w środku. Sprawdzajcie je po 20 minutach w piekarniku. Po około 30 już powinno być gotowe. Można wyłączyć temperaturę i zostawić je, aby „doszło”.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej