Składniki
2 opakowania
6 sztuk
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1) Ciepłe masło należy utrzeć z żółtkami oraz cukrem na gładką masę.
Krok 2
2) W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Krok 3
3) Jedną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a drugą zawijam w ścierkę kuchenną i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.
Krok 4
4) Do masy dodaję roztopioną czekoladę i znów mieszam.
Krok 5
5) 6 białek ubijam na sztywno (pamiętajcie – szczypta soli!) i po ubiciu delikatnie przekładam do masy i zaczynam łączyć całość.
Krok 6
6) Na końcu dosypuję 3/4 pokruszonej czekolady do masy, a resztę zostawiam.
Krok 7
7) Formę na ciasto smaruję cienko tłuszczem i obsypuję kaszą manną.
Krok 8
8) Wykładam ciasto i posypuję resztą rozkruszonej czekolady.
Krok 9
9) Ciasto powinno piec się krótko, bo musi być mokre w środku. Sprawdzajcie je po 20 minutach w piekarniku. Po około 30 już powinno być gotowe. Można wyłączyć temperaturę i zostawić je, aby „doszło”.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej