Czekoladowiec bez mąki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowiec bez mąki

Autor: Karolina Cichosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

6 sztuk

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1) Ciepłe masło należy utrzeć z żółtkami oraz cukrem na gładką masę.

Krok 2

2) W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Krok 3

3) Jedną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a drugą zawijam w ścierkę kuchenną i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.

Krok 4

4) Do masy dodaję roztopioną czekoladę i znów mieszam.

Krok 5

5) 6 białek ubijam na sztywno (pamiętajcie – szczypta soli!) i po ubiciu delikatnie przekładam do masy i zaczynam łączyć całość.

Krok 6

6) Na końcu dosypuję 3/4 pokruszonej czekolady do masy, a resztę zostawiam.

Krok 7

7) Formę na ciasto smaruję cienko tłuszczem i obsypuję kaszą manną.

Krok 8

8) Wykładam ciasto i posypuję resztą rozkruszonej czekolady.

Krok 9

9) Ciasto powinno piec się krótko, bo musi być mokre w środku. Sprawdzajcie je po 20 minutach w piekarniku. Po około 30 już powinno być gotowe. Można wyłączyć temperaturę i zostawić je, aby „doszło”.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowiec bez mąki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej