Czekoladowy zawrót głowy

Autor: Iwona Kowalewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

245 gramów

75 gramów

6 gramów

6 gramów

3 gramy

2 sztuki

240 mililitrów

240 mililitrów

120 mililitrów

6 gramów

190 gramów

35 gramów

75 mililitrów

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto czekoladowe: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i umieścić stojak piekarnika w środku pieca. Tortownice 3 sztuki o jednakowej średnicy 20 cm spryskać olejem roślinnym w sprayu lub natrzeć olejem kokosowym, następnie wyłożyć dna pergaminem. W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej dużej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej, ekstrakt waniliowy. Dodać składniki mokre do suchych składników i wymieszać aż się połączy. (Ciasto będzie dość rzadkie). Równomiernie podzielić ciasto pomiędzy trzema blaszkami (około 460 gram ciasta w każdej tortownicy) i piec przez około 20 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta po prostu wychodzi czysta ( ciasto będzie odchodzić od boków tortownicy). Wyjąć z pieca i ostudzić na ruszcie przez około 10 minut. Następnie wyjąć ciasto z blaszek do całkowitego ostygnięcia na natłuszczonej kratce przed przełożeniem.

Krok 2

Krem czekoladowy: 190g masła 35g cukru pudru 75ml śmietany kremówki ( zagotować i wlać do miski z pokruszoną czekoladą odczekać do wyrównania temperatury i wymieszać do połączenia) 150g czekolady najlepiej gorzkiej Masło i cukier utrzeć na puszystą masę następnie dodawać ostudzoną czekoladę ubijając na małych obrotach- gotowe do przełożenia i dekoracji tortu. Ja dodałam do przełożenia i dekoracji wiśnie z nalewki domowej roboty. Najlepszy na drugi dzień po schłodzeniu. Udekorować i zajadać. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Cukinia pieczona
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej