Czekoladowy zawrót głowy - tort wiśniowy - przepis | Przepisy.pl pixel

Czekoladowy zawrót głowy

Autor: Iwona Kowalewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

245 gramów

75 gramów

6 gramów

6 gramów

3 gramy

2 sztuki

240 mililitrów

240 mililitrów

120 mililitrów

6 gramów

190 gramów

35 gramów

75 mililitrów

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto czekoladowe: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i umieścić stojak piekarnika w środku pieca. Tortownice 3 sztuki o jednakowej średnicy 20 cm spryskać olejem roślinnym w sprayu lub natrzeć olejem kokosowym, następnie wyłożyć dna pergaminem. W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej dużej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej, ekstrakt waniliowy. Dodać składniki mokre do suchych składników i wymieszać aż się połączy. (Ciasto będzie dość rzadkie). Równomiernie podzielić ciasto pomiędzy trzema blaszkami (około 460 gram ciasta w każdej tortownicy) i piec przez około 20 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta po prostu wychodzi czysta ( ciasto będzie odchodzić od boków tortownicy). Wyjąć z pieca i ostudzić na ruszcie przez około 10 minut. Następnie wyjąć ciasto z blaszek do całkowitego ostygnięcia na natłuszczonej kratce przed przełożeniem.

Krok 2

Krem czekoladowy: 190g masła 35g cukru pudru 75ml śmietany kremówki ( zagotować i wlać do miski z pokruszoną czekoladą odczekać do wyrównania temperatury i wymieszać do połączenia) 150g czekolady najlepiej gorzkiej Masło i cukier utrzeć na puszystą masę następnie dodawać ostudzoną czekoladę ubijając na małych obrotach- gotowe do przełożenia i dekoracji tortu. Ja dodałam do przełożenia i dekoracji wiśnie z nalewki domowej roboty. Najlepszy na drugi dzień po schłodzeniu. Udekorować i zajadać. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej