Czekoladowy zawrót głowy - tort wiśniowy - przepis | Przepisy.pl pixel

Czekoladowy zawrót głowy

Autor: Iwona Kowalewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
16 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

245 gramów

75 gramów

6 gramów

6 gramów

3 gramy

2 sztuki

240 mililitrów

240 mililitrów

120 mililitrów

6 gramów

190 gramów

35 gramów

75 mililitrów

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto czekoladowe: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i umieścić stojak piekarnika w środku pieca. Tortownice 3 sztuki o jednakowej średnicy 20 cm spryskać olejem roślinnym w sprayu lub natrzeć olejem kokosowym, następnie wyłożyć dna pergaminem. W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej dużej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej, ekstrakt waniliowy. Dodać składniki mokre do suchych składników i wymieszać aż się połączy. (Ciasto będzie dość rzadkie). Równomiernie podzielić ciasto pomiędzy trzema blaszkami (około 460 gram ciasta w każdej tortownicy) i piec przez około 20 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta po prostu wychodzi czysta ( ciasto będzie odchodzić od boków tortownicy). Wyjąć z pieca i ostudzić na ruszcie przez około 10 minut. Następnie wyjąć ciasto z blaszek do całkowitego ostygnięcia na natłuszczonej kratce przed przełożeniem.

Krok 2

Krem czekoladowy: 190g masła 35g cukru pudru 75ml śmietany kremówki ( zagotować i wlać do miski z pokruszoną czekoladą odczekać do wyrównania temperatury i wymieszać do połączenia) 150g czekolady najlepiej gorzkiej Masło i cukier utrzeć na puszystą masę następnie dodawać ostudzoną czekoladę ubijając na małych obrotach- gotowe do przełożenia i dekoracji tortu. Ja dodałam do przełożenia i dekoracji wiśnie z nalewki domowej roboty. Najlepszy na drugi dzień po schłodzeniu. Udekorować i zajadać. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowy zawrót głowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Nuggetsy z kokosem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej