Delikatne leniwe z maślanką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne leniwe z maślanką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

166 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

150 mililitrów

2 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser przetrzyj przez sito i wymieszaj z jajkiem oraz cukrem waniliowym. Do gotowej masy dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko i energicznie ciasto.

Delikatne leniwe z maślanką  - Krok 1

Krok 2

Z ciasta uformuj kilka walcy, spłaszcz je ręką. Nożem zrób wzorek i krój w romby. Wrzuć leniwe na wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Delikatne leniwe z maślanką  - Krok 2

Krok 3

Wałki ciasta pokrój nożem na kwadraty. Następnie dłońmi uformuj małe kulki i gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Delikatne leniwe z maślanką  - Krok 3

Krok 4

Ugotowane przełóż na talerz, polej miodem i podawaj udekorowane miętą. Możesz również dodać ulubioną konfiturę owocową.

Delikatne leniwe z maślanką  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne leniwe z maślanką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne leniwe z maślanką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne leniwe z maślanką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne leniwe z maślanką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne leniwe z maślanką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne leniwe z maślanką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne leniwe z maślanką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne leniwe z maślanką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatne leniwe z maślanką Delikatne leniwe z maślanką

Pierogi czy też kluski leniwe kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś to zdaniem wielu strata czasu – bo gotowanie i przeciskanie ziemniaków a następnie wybranianie ich z mąką, a potem formowanie małych kuleczek i ponowne gotowanie to zajęcie bardzo czasochłonne. Dlatego z pomocą przychodzi Knorr, który przygotował Fix kopytka czy leniwe, dzięki któremu te pyszne kluseczki zrobisz błyskawicznie. Dodatek maślanki nadaje im konsystencję chmurki. Ugotowane leniwe przełóż na talerz, polej cukrem rozpuszczonym na niewielkiej ilości tłuszczu, np. margaryny, miodem, ulubioną konfiturą owocową lub syropem klonowym. Podawaj udekorowane zielonym listkiem świeżej mięty, bazylii lub melisy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste połączenia smakowe, kluseczki leniwe z maślanką możesz zwieńczyć mielonym cynamonem lub wanilią.