Delikatne leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne leniwe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
185 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser przetrzyj przez sito i wymieszaj z jajkiem oraz cukrem waniliowym. Do gotowej masy dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagnieć szybko i energicznie ciasto.

Delikatne leniwe - Krok 1

Krok 2

Z ciasta uformuj kilka walców, spłaszcz je ręką. Nożem zrób wzorek i krój w romby. Możesz też kawałki ciasta uformować w małe kule. Wrzuć leniwe na wrzątek i gotuj aż do wypłynięcia.

Delikatne leniwe - Krok 2

Krok 3

Ugotowane kluseczki przełóż na talerz, polej miodem i podawaj udekorowane miętą. Możesz również dodać ulubioną konfiturę owocową.

Delikatne leniwe - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • ?

    ? , 12.07.2021

    Nie rozumiem - kiedy ma być dodana maślanka? Oraz ciasto ma być gotowane 2 razy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatne leniweDelikatne leniwe

Pierogi czy też kluski leniwe kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś to zdaniem wielu strata czasu – bo gotowanie i przeciskanie ziemniaków a następnie wybranianie ich z mąką, a potem formowanie małych kuleczek i ponowne gotowanie to zajęcie bardzo czasochłonne. Dlatego z pomocą przychodzi Knorr, który przygotował Fix kopytka czy leniwe, dzięki któremu te pyszne kluseczki zrobisz błyskawicznie. Dodatek maślanki nadaje im konsystencję chmurki. Ugotowane leniwe przełóż na talerz, polej cukrem rozpuszczonym na niewielkiej ilości tłuszczu, np. margaryny, miodem, ulubioną konfiturą owocową lub syropem klonowym. Podawaj udekorowane zielonym listkiem świeżej mięty, bazylii lub melisy. Jeśli lubisz bardziej wyraziste połączenia smakowe, kluseczki leniwe z maślanką możesz zwieńczyć mielonym cynamonem lub wanilią.