Delikatne marynowane małże przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne marynowane małże

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 litra

200 mililitrów

2 sztuki

6 sztuk

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki.

Krok 2

Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą.

Krok 3

Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso.

Krok 4

Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki.

Krok 5

W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili.

Krok 6

Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
15 osób ogląda przepis:
Naleśniki à la buritos
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej