
Składniki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 litra
200 mililitrów
2 sztuki
6 sztuk
2 kilogramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki.
Krok 2
Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą.
Krok 3
Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso.
Krok 4
Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki.
Krok 5
W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili.
Krok 6
Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej