Delikatne marynowane małże przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne marynowane małże

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 litra

200 mililitrów

2 sztuki

6 sztuk

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki.

Krok 2

Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą.

Krok 3

Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso.

Krok 4

Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki.

Krok 5

W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili.

Krok 6

Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Aperol Spritz – przepis
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej