Delikatne marynowane małże przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne marynowane małże

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 litra

200 mililitrów

2 sztuki

6 sztuk

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki.

Krok 2

Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą.

Krok 3

Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso.

Krok 4

Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki.

Krok 5

W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili.

Krok 6

Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybkie skrzydełka w coli
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej