Delikatne marynowane małże przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatne marynowane małże

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 litra

200 mililitrów

2 sztuki

6 sztuk

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyszoruj dokładnie małże pod bieżącą wodą i usuń wąsiki.

Krok 2

Wino zagotuj razem z ziołami i odrobiną soli, po 3 minutach wrzuć małże i gotuj przez 10-15 minut do momentu, gdy muszle się otworzą.

Krok 3

Osącz. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć, nie nadają się do jedzenia. Z pozostałych wyciągnij mięso.

Krok 4

Czosnek obierz, pokrój w plasterki, chili rozetnij na polówki, wyciągnij pestki i potnij w małe kawałki.

Krok 5

W słoikach układaj warstwy mięsa, czosnku i chili.

Krok 6

Oliwę wymieszaj z pozostałym po gotowaniu winem, zalej przygotowane słoiki, zakręć i odstaw na ok. 2-3 dni do lodówki. Delikatne małże podawaj z octem lub dodaj do sałatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne marynowane małże - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej