Domowe musli z bananem i prażonym sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

heart
301 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

4 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj mleko, dodaj do niego płatki i gotuj przez ok. 5 minut.

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - Krok 1

Krok 2

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - Krok 2

Krok 3

Banana pokrój w plasterki, następnie dodaj do płatków.

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem.

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, miedzi, witaminy B6 i B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe musli z bananem i prażonym sezamemDomowe musli z bananem i prażonym sezamem

Znudziły Ci się tradycyjne, kukurydziane płatki z mlekiem? Spróbuj czegoś zupełnie nowego. Domowe musli z bananem i prażonym sezamem to znakomite rozwiązanie na dobry początek dnia.

Dla kogo?

Domowe musli jest świetną alternatywą dla bardzo słodkich czy też słonych kupnych płatków śniadaniowych. Przepis na nie przyrządzisz bardzo prosto i szybko oraz z łatwo dostępnych składników. Idealny pomysł na pożywny, poranny posiłek.

Na zdrowie!

Odpowiednio skomponowana mieszanka płatków zbożowych: jęczmiennych, owsianych i pszennych, w połączeniu z ziarnami sezamu, bananem oraz mlekiem dostarczy Ci cennych składników mineralnych. W śniadaniu znajdziemy w szczególności dużo potasu (694,9mg, czyli 34,7% RWS), fosforu (323,2mg, czyli 46,2% RWS) i wapnia (241,7 mg, czyli 30% RWS). Pierwszy pomaga w utrzymania ciśnienia krwi w normie. Drugi wraz z wapniem jest potrzebny do zachowania w należytej kondycji naszych kości i zębów.

Czy wiesz, że?

W cukiernictwie sezam służy do wyrobu ciastek potocznie zwanych „sezamkami” oraz chałwy. Jest również bardzo popularną posypką do pieczywa, nadającą mu charakterystycznego smaku i aromatu.