Domowe musli z bananem i prażonym sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

heart
301 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

4 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj mleko, dodaj do niego płatki i gotuj przez ok. 5 minut.

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - Krok 1

Krok 2

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - Krok 2

Krok 3

Banana pokrój w plasterki, następnie dodaj do płatków.

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem.

Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, miedzi, witaminy B6 i B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe musli z bananem i prażonym sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe musli z bananem i prażonym sezamemDomowe musli z bananem i prażonym sezamem

Znudziły Ci się tradycyjne, kukurydziane płatki z mlekiem? Spróbuj czegoś zupełnie nowego. Domowe musli z bananem i prażonym sezamem to znakomite rozwiązanie na dobry początek dnia.

Dla kogo?

Domowe musli jest świetną alternatywą dla bardzo słodkich czy też słonych kupnych płatków śniadaniowych. Przepis na nie przyrządzisz bardzo prosto i szybko oraz z łatwo dostępnych składników. Idealny pomysł na pożywny, poranny posiłek.

Na zdrowie!

Odpowiednio skomponowana mieszanka płatków zbożowych: jęczmiennych, owsianych i pszennych, w połączeniu z ziarnami sezamu, bananem oraz mlekiem dostarczy Ci cennych składników mineralnych. W śniadaniu znajdziemy w szczególności dużo potasu (694,9mg, czyli 34,7% RWS), fosforu (323,2mg, czyli 46,2% RWS) i wapnia (241,7 mg, czyli 30% RWS). Pierwszy pomaga w utrzymania ciśnienia krwi w normie. Drugi wraz z wapniem jest potrzebny do zachowania w należytej kondycji naszych kości i zębów.

Czy wiesz, że?

W cukiernictwie sezam służy do wyrobu ciastek potocznie zwanych „sezamkami” oraz chałwy. Jest również bardzo popularną posypką do pieczywa, nadającą mu charakterystycznego smaku i aromatu.