Domowe musli z bananem i prażonym sezamem
łatwe
193 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
4 szklanki
4 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj mleko, dodaj do niego płatki i gotuj przez ok. 5 minut.

Krok 2
Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Krok 3
Banana pokrój w plasterki, następnie dodaj do płatków.

Krok 4
Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, miedzi, witaminy B6 i B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowe musli z bananem i prażonym sezamem
Znudziły Ci się tradycyjne, kukurydziane płatki z mlekiem? Spróbuj czegoś zupełnie nowego. Domowe musli z bananem i prażonym sezamem to znakomite rozwiązanie na dobry początek dnia.
Dla kogo?
Domowe musli jest świetną alternatywą dla bardzo słodkich czy też słonych kupnych płatków śniadaniowych. Przepis na nie przyrządzisz bardzo prosto i szybko oraz z łatwo dostępnych składników. Idealny pomysł na pożywny, poranny posiłek.
Na zdrowie!
Odpowiednio skomponowana mieszanka płatków zbożowych: jęczmiennych, owsianych i pszennych, w połączeniu z ziarnami sezamu, bananem oraz mlekiem dostarczy Ci cennych składników mineralnych. W śniadaniu znajdziemy w szczególności dużo potasu (694,9mg, czyli 34,7% RWS), fosforu (323,2mg, czyli 46,2% RWS) i wapnia (241,7 mg, czyli 30% RWS). Pierwszy pomaga w utrzymania ciśnienia krwi w normie. Drugi wraz z wapniem jest potrzebny do zachowania w należytej kondycji naszych kości i zębów.
Czy wiesz, że?
W cukiernictwie sezam służy do wyrobu ciastek potocznie zwanych „sezamkami” oraz chałwy. Jest również bardzo popularną posypką do pieczywa, nadającą mu charakterystycznego smaku i aromatu.






























