Domowe tortille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe tortille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
486 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę połącz ze smalcem i solą, zagnieć.

Domowe tortille - Krok 1

Krok 2

Następnie stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut.

Domowe tortille - Krok 2

Krok 3

Ciasto podziel na porcje i uformuj kulki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek.

Domowe tortille - Krok 3

Krok 4

Gdy placki będą rozwałkowane, możesz przystąpić do smażenia. Na rozgrzanej, suchej patelni ułóż placek i smaż z obu stron do momentu zrumienienia.

Domowe tortille - Krok 4

Krok 5

Usmażone tortille przechowuj w foliowym woreczku, aby nie wysychały.

Domowe tortille - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej