Dorsz, karmazyn, morszczuk lub dorada po warszawsku
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
80 gramów
35 gramów
4 łyżki
100 mililitrów
600 gramów
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety włóż do torebki polietylenowej i zwiąż tak, aby nie dostała się woda. Następnie rozmroź w wodzie w temperaturze do 18 stopni.
Krok 2
Rozmrożone filety pokrój na porcje, opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
Posyp przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
Krok 4
Oprósz mąką i podsmaż z obu stron.
Krok 5
Ketchup połącz ze śmietaną, chrzanem i posiekaną natką pietruszki. Dopraw.
Krok 6
Sosem zalej rybę, posyp startym serem i zapiecz.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej