
Składniki
null
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.6 szklanki
2 łyżki
0.5 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. Posyp solą i ugnieć. Odstaw na 2 godziny. Następnie osącz z soku i wypłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni stale mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Pomarańcze obierz ze skórki i wytnij cienkie cząstki miąższu, a z reszty wyciśnij sok.
Krok 4
Rodzynki zalej wrzącą wodą, po 10 minutach osącz.
Krok 5
Kapustę wymieszaj z orzechami, rodzynkami i pomarańczami.
Krok 6
Jogurt połącz z sokiem pomarańczowym, przypraw pieprzem i cukrem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej