
Składniki
null
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.6 szklanki
2 łyżki
0.5 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. Posyp solą i ugnieć. Odstaw na 2 godziny. Następnie osącz z soku i wypłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni stale mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Pomarańcze obierz ze skórki i wytnij cienkie cząstki miąższu, a z reszty wyciśnij sok.
Krok 4
Rodzynki zalej wrzącą wodą, po 10 minutach osącz.
Krok 5
Kapustę wymieszaj z orzechami, rodzynkami i pomarańczami.
Krok 6
Jogurt połącz z sokiem pomarańczowym, przypraw pieprzem i cukrem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej