Egzotyczne ciasto z cynamonem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 dekagramów

15 dekagramów

1 szczypta

nadzienie:

3 sztuki

0.5 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

1 kilogram

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

20 dekagramów

1 łyżeczka

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób przygotowania: Mąkę na ciasto wysypujemy na stolnicę, poza jedną łyżeczką, którą odkładamy na później.

Krok 2

Dodajemy pokrojoną Kasię, cukier, sól i całość porządnie zagniatamy.

Krok 3

Jak każde kruche ciasto, także i to musi znaleźć się przynajmniej na godzinę w lodówce.

Krok 4

Po godzinie stolnicę posypujemy odłożoną wcześniej łyżeczką mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 cm tak, aby wypełnić nim formę o średnicy 26 cm.

Krok 5

Ciasto delikatnie układamy w formie, mocno dociskamy brzegi i nakłuwamy widelcem.

Krok 6

Na wierzch kładziemy pergamin i wsypujemy groch, dzięki któremu ciasto dobrze się upiecze.

Krok 7

Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na 10 minut.

Krok 8

Tymczasem jajka ubijamy z cukrem i tak powstały krem jajeczny ucieramy najpierw ze śmietaną, mlekiem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym ostrożnie mieszamy ze skórką cytrynową, zmielonymi migdałami i drobno pokruszonymi sucharkami.

Krok 9

Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy upieczony spód z kruchego ciasta, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika.

Krok 10

Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 11

Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie obsypujemy je lekko cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej