Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opis przygotowania Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Ciasto przelać do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Składniki polewy połączyć i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłe jeszcze ciasto polać polewą - tak, by zalała także boki. Wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej