Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opis przygotowania Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Ciasto przelać do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Składniki polewy połączyć i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłe jeszcze ciasto polać polewą - tak, by zalała także boki. Wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sos kaparowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej