
Składniki
0.5 szklanki
2 łyżki
20 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
2 szklanki
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje rozprowadź ją w niewielkiej ilości wrzątku.
Krok 2
Bulion zagotuj z winem i octem. Dopraw, jeżeli uznasz to za konieczne. Połącz z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Do szklanej formy z kominkiem wlej niewielką ilość galarety. Wstaw na kilka minut do zamrażalnika.
Krok 4
Na stężałą galaretę wysyp groszek odsączony z zalewy i zalej ponownie galaretą, aby groszek był przykryty. Wstaw do lodówki.
Krok 5
Gdy całość stężeje, ułóż warstwę pieczarek i rzodkiewek i zalej pozostałą galaretą. Ponownie wstaw do lodówki.
Krok 6
Na półmisek wyłóż wystudzoną galaretę. Udekoruj ją rzodkiewkami, a wnętrze, które utworzył kominek napełnij majonezem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej