
Składniki
0.5 szklanki
2 łyżki
20 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
2 szklanki
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje rozprowadź ją w niewielkiej ilości wrzątku.
Krok 2
Bulion zagotuj z winem i octem. Dopraw, jeżeli uznasz to za konieczne. Połącz z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Do szklanej formy z kominkiem wlej niewielką ilość galarety. Wstaw na kilka minut do zamrażalnika.
Krok 4
Na stężałą galaretę wysyp groszek odsączony z zalewy i zalej ponownie galaretą, aby groszek był przykryty. Wstaw do lodówki.
Krok 5
Gdy całość stężeje, ułóż warstwę pieczarek i rzodkiewek i zalej pozostałą galaretą. Ponownie wstaw do lodówki.
Krok 6
Na półmisek wyłóż wystudzoną galaretę. Udekoruj ją rzodkiewkami, a wnętrze, które utworzył kominek napełnij majonezem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























