
Składniki
0.5 szklanki
2 łyżki
20 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
2 szklanki
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje rozprowadź ją w niewielkiej ilości wrzątku.
Krok 2
Bulion zagotuj z winem i octem. Dopraw, jeżeli uznasz to za konieczne. Połącz z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Do szklanej formy z kominkiem wlej niewielką ilość galarety. Wstaw na kilka minut do zamrażalnika.
Krok 4
Na stężałą galaretę wysyp groszek odsączony z zalewy i zalej ponownie galaretą, aby groszek był przykryty. Wstaw do lodówki.
Krok 5
Gdy całość stężeje, ułóż warstwę pieczarek i rzodkiewek i zalej pozostałą galaretą. Ponownie wstaw do lodówki.
Krok 6
Na półmisek wyłóż wystudzoną galaretę. Udekoruj ją rzodkiewkami, a wnętrze, które utworzył kominek napełnij majonezem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej