Tortilla z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z brokułami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

400 gramów

0.5 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj je cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.

Krok 3

Brokuły starannie umyj, podziel na mniejsze części i blanszuj 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Krok 4

Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 5

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 6

Tak przygotowane składniki farszu starannie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz za pomocą śmietany.

Krok 7

Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej