Tortilla z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z brokułami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

400 gramów

0.5 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj je cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.

Krok 3

Brokuły starannie umyj, podziel na mniejsze części i blanszuj 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Krok 4

Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 5

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 6

Tak przygotowane składniki farszu starannie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz za pomocą śmietany.

Krok 7

Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej