Tortilla z brokułami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

989

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

400 gramów

0.5 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj je cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.

Krok 3

Brokuły starannie umyj, podziel na mniejsze części i blanszuj 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Krok 4

Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 5

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 6

Tak przygotowane składniki farszu starannie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz za pomocą śmietany.

Krok 7

Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej