Tortilla z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z brokułami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

400 gramów

0.5 łyżki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj je cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.

Krok 3

Brokuły starannie umyj, podziel na mniejsze części i blanszuj 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Krok 4

Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 5

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 6

Tak przygotowane składniki farszu starannie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz za pomocą śmietany.

Krok 7

Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Murzynek z powidłami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej