Składniki
125 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 sztuka
4 sztuki
400 gramów
0.5 łyżki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj ze smalcem i solą, powoli dodawaj wodę zagniatając ciasto.
Krok 2
Gdy ciasto będzie gładkie, rozwałkuj je cienko pomiędzy 2 pergaminowymi kartkami, smaż na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu.
Krok 3
Brokuły starannie umyj, podziel na mniejsze części i blanszuj 3-4 minuty w osolonym wrzątku.
Krok 4
Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Krok 5
Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 6
Tak przygotowane składniki farszu starannie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połącz za pomocą śmietany.
Krok 7
Płaty tortilli wyłóż farszem. Zawiń ruloniki, poukładaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej