
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 kilogram
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gęś natrzyj dokładnie marynatą.
Krok 2
Jabłka pokrój na małe kawałki i pomieszaj z morelami oraz rodzynkami. Tak przygotowanym farszem nadziej gęś. wstaw na noc do lodówki.
Krok 3
Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut.
Krok 4
Po tym czasie podlej gęś wodą, temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 stopni i piecz dalej do miękkości. Gęś piecz w/g zasady - na każdy kilogram wagi- 1 godzina pieczenia.
Krok 5
Marynatę do kurczaka Knorr połącz z olejem i majerankiem.
Krok 6
Na 20 minut przed końcem pieczenia, polej gęś czerwonym winem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej