Gęś pieczona z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęś pieczona z owocami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 kilogram

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gęś natrzyj dokładnie marynatą.

Krok 2

Jabłka pokrój na małe kawałki i pomieszaj z morelami oraz rodzynkami. Tak przygotowanym farszem nadziej gęś. wstaw na noc do lodówki.

Krok 3

Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut.

Krok 4

Po tym czasie podlej gęś wodą, temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 stopni i piecz dalej do miękkości. Gęś piecz w/g zasady - na każdy kilogram wagi- 1 godzina pieczenia.

Krok 5

Marynatę do kurczaka Knorr połącz z olejem i majerankiem.

Krok 6

Na 20 minut przed końcem pieczenia, polej gęś czerwonym winem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej