Gęś pieczona z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęś pieczona z owocami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 kilogram

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 mililitrów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gęś natrzyj dokładnie marynatą.

Krok 2

Jabłka pokrój na małe kawałki i pomieszaj z morelami oraz rodzynkami. Tak przygotowanym farszem nadziej gęś. wstaw na noc do lodówki.

Krok 3

Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut.

Krok 4

Po tym czasie podlej gęś wodą, temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 stopni i piecz dalej do miękkości. Gęś piecz w/g zasady - na każdy kilogram wagi- 1 godzina pieczenia.

Krok 5

Marynatę do kurczaka Knorr połącz z olejem i majerankiem.

Krok 6

Na 20 minut przed końcem pieczenia, polej gęś czerwonym winem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęś pieczona z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Puree z kalafiora
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej