Składniki
500 gramów
1 sztuka
null
null
1 sztuka
500 gramów
null
null
null
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito, zagnieć z jajkiem, szklanką letniej wody i ? łyżeczki soli. Zagnieć gładkie jednolite ciasto, wyrób dokładnie.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj wcześniej, odcedź, wystudź. Przemiel razem z serem przez maszynkę.
Krok 3
Cebulę obierz, posiekaj drobniutko i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Wymieszaj z masą serowo-ziemniaczaną, dopraw na ostro.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki i wycinaj szklanką krążki. Na każdy nałóż odrobinę farszu i zlep.
Krok 5
Gotuj we wrzącej osolonej wodzie jeszcze przez kilka minut od momentu jak wypłyną. Tradycyjne pierogi ruskie podawaj ze stopionym masłem lub przesmażoną cebulką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej