Tradycyjne pierogi ruskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjne pierogi ruskie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

null

null

1 sztuka

500 gramów

null

null

null

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito, zagnieć z jajkiem, szklanką letniej wody i ? łyżeczki soli. Zagnieć gładkie jednolite ciasto, wyrób dokładnie.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj wcześniej, odcedź, wystudź. Przemiel razem z serem przez maszynkę.

Krok 3

Cebulę obierz, posiekaj drobniutko i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Wymieszaj z masą serowo-ziemniaczaną, dopraw na ostro.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki i wycinaj szklanką krążki. Na każdy nałóż odrobinę farszu i zlep.

Krok 5

Gotuj we wrzącej osolonej wodzie jeszcze przez kilka minut od momentu jak wypłyną. Tradycyjne pierogi ruskie podawaj ze stopionym masłem lub przesmażoną cebulką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej