Gęś z suszonymi owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęś z suszonymi owocami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null szczypt

1 łyżka

null szczypt

3 łyżki

1 sztuka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj tymianek z pieprzem i natrzyj nim dokładnie gęś z każdej strony ( na zewnątrz i w środku). Środek natrzyj również solą.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, ułóż gęś na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3,5 godziny polewając wytwarzającym się sosem.

Krok 3

Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz.

Krok 4

Suszone owoce przez 10 minut mocz w gorącej wodzie aby delikatnie zmiękły, osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 1 łyżkę masła.

Krok 5

Duś, aż będą miękkie.

Krok 6

Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla.

Krok 7

Po ostudzeniu sos zagotuj z resztą masła, a następnie przypraw . Gęś pokrój na mniejsze porcje, ułóż na półmisku, obłóż owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej