
Składniki
null szczypt
1 łyżka
null szczypt
3 łyżki
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj tymianek z pieprzem i natrzyj nim dokładnie gęś z każdej strony ( na zewnątrz i w środku). Środek natrzyj również solą.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, ułóż gęś na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3,5 godziny polewając wytwarzającym się sosem.
Krok 3
Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz.
Krok 4
Suszone owoce przez 10 minut mocz w gorącej wodzie aby delikatnie zmiękły, osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 1 łyżkę masła.
Krok 5
Duś, aż będą miękkie.
Krok 6
Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla.
Krok 7
Po ostudzeniu sos zagotuj z resztą masła, a następnie przypraw . Gęś pokrój na mniejsze porcje, ułóż na półmisku, obłóż owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej