
Składniki
300 mililitrów
1 szczypta
1.5 łyżki
100 gramów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania deseru należy jedno opakowanie (200ml) śmietanki 30% wstawić do zamrażalnika. Do rondelka wrzucamy tabliczkę czekolady gorzkiej, połamanej w kostkę. Zalewamy mlekiem i 200ml śmietanki 30% kremówki. Wsypujemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru.
Krok 2
Całość wstawiamy na nie duży palnik i mieszamy do momentu, aż czekolada rozpuści się, a całość będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Należy cały czas mieszać składniki w rondelku, aby nic się nie przypaliło.
Krok 3
Odstawiamy całość na 10 minut. Na powierzchni pojawi się kożuch. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Z zamrażalnika (patrz krok 1) wyciągamy śmietankę i wlewamy ją do naczynia. Dodajemy pół łyżki cukru pudru i szczyptę cukru waniliowego. Całość mieszamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej śmietanki (nie należy przesadzać z czasem ubijania gdyż zamiast bitej śmietany zrobi nam się masło).
Krok 4
Ponownie podgrzewamy odstawioną wcześniej czekoladę. Ma być bardzo gorąca, lecz nie doprowadzamy jej do wrzenia.
Krok 5
Czekoladę wlewamy do szklanek (najlepiej przez sitko, aby była klarowna) a na wierzch układamy przygotowaną bitą śmietanę. Smacznego! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej


























