Gorąca czekolada z bitą śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Autor: Mateusz Sobczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

1 szczypta

1.5 łyżki

100 gramów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania deseru należy jedno opakowanie (200ml) śmietanki 30% wstawić do zamrażalnika. Do rondelka wrzucamy tabliczkę czekolady gorzkiej, połamanej w kostkę. Zalewamy mlekiem i 200ml śmietanki 30% kremówki. Wsypujemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru.

Krok 2

Całość wstawiamy na nie duży palnik i mieszamy do momentu, aż czekolada rozpuści się, a całość będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Należy cały czas mieszać składniki w rondelku, aby nic się nie przypaliło.

Krok 3

Odstawiamy całość na 10 minut. Na powierzchni pojawi się kożuch. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Z zamrażalnika (patrz krok 1) wyciągamy śmietankę i wlewamy ją do naczynia. Dodajemy pół łyżki cukru pudru i szczyptę cukru waniliowego. Całość mieszamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej śmietanki (nie należy przesadzać z czasem ubijania gdyż zamiast bitej śmietany zrobi nam się masło).

Krok 4

Ponownie podgrzewamy odstawioną wcześniej czekoladę. Ma być bardzo gorąca, lecz nie doprowadzamy jej do wrzenia.

Krok 5

Czekoladę wlewamy do szklanek (najlepiej przez sitko, aby była klarowna) a na wierzch układamy przygotowaną bitą śmietanę. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej