Gorąca czekolada z bitą śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Autor: Mateusz Sobczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

1 szczypta

1.5 łyżki

100 gramów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania deseru należy jedno opakowanie (200ml) śmietanki 30% wstawić do zamrażalnika. Do rondelka wrzucamy tabliczkę czekolady gorzkiej, połamanej w kostkę. Zalewamy mlekiem i 200ml śmietanki 30% kremówki. Wsypujemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru.

Krok 2

Całość wstawiamy na nie duży palnik i mieszamy do momentu, aż czekolada rozpuści się, a całość będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Należy cały czas mieszać składniki w rondelku, aby nic się nie przypaliło.

Krok 3

Odstawiamy całość na 10 minut. Na powierzchni pojawi się kożuch. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Z zamrażalnika (patrz krok 1) wyciągamy śmietankę i wlewamy ją do naczynia. Dodajemy pół łyżki cukru pudru i szczyptę cukru waniliowego. Całość mieszamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej śmietanki (nie należy przesadzać z czasem ubijania gdyż zamiast bitej śmietany zrobi nam się masło).

Krok 4

Ponownie podgrzewamy odstawioną wcześniej czekoladę. Ma być bardzo gorąca, lecz nie doprowadzamy jej do wrzenia.

Krok 5

Czekoladę wlewamy do szklanek (najlepiej przez sitko, aby była klarowna) a na wierzch układamy przygotowaną bitą śmietanę. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bajgle z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej