Gorąca czekolada z bitą śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Autor: Mateusz Sobczyk

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

300 mililitrów

1.5 łyżki

1 szczypta

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania deseru należy jedno opakowanie (200ml) śmietanki 30% wstawić do zamrażalnika. Do rondelka wrzucamy tabliczkę czekolady gorzkiej, połamanej w kostkę. Zalewamy mlekiem i 200ml śmietanki 30% kremówki. Wsypujemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru.

Krok 2

Całość wstawiamy na nie duży palnik i mieszamy do momentu, aż czekolada rozpuści się, a całość będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Należy cały czas mieszać składniki w rondelku, aby nic się nie przypaliło.

Krok 3

Odstawiamy całość na 10 minut. Na powierzchni pojawi się kożuch. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Z zamrażalnika (patrz krok 1) wyciągamy śmietankę i wlewamy ją do naczynia. Dodajemy pół łyżki cukru pudru i szczyptę cukru waniliowego. Całość mieszamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej śmietanki (nie należy przesadzać z czasem ubijania gdyż zamiast bitej śmietany zrobi nam się masło).

Krok 4

Ponownie podgrzewamy odstawioną wcześniej czekoladę. Ma być bardzo gorąca, lecz nie doprowadzamy jej do wrzenia.

Krok 5

Czekoladę wlewamy do szklanek (najlepiej przez sitko, aby była klarowna) a na wierzch układamy przygotowaną bitą śmietanę. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gorąca czekolada z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej