Gram masala - przyprawa rodem z Indii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gram masala - przyprawa rodem z Indii

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

3 łyżki

0.75 łyżeczki

10 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchą patelnię wsyp kolendrę, kardamon, kmin rzymski, pieprz, goździki i ciągle mieszając podgrzewaj przez 2-3 minuty.

Krok 2

Pod koniec prażenia wsyp pozostałe przyprawy i wszystko wymieszaj.

Krok 3

Po zdjęciu z ognia poczekaj do czasu, gdy przyprawy ostygną, a następnie całość zmiel w młynku. Przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gram masala - przyprawa rodem z Indii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gram masala - przyprawa rodem z Indii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gram masala - przyprawa rodem z Indii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gram masala - przyprawa rodem z Indii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gram masala - przyprawa rodem z Indii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gram masala - przyprawa rodem z Indii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gram masala - przyprawa rodem z Indii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gram masala - przyprawa rodem z Indii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej