Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

8 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka delikatnie obieramy, wyciągamy kości (tak aby nie zerwać całkiem mięsa tylko aby utworzyć filet).

Krok 2

Przyprawę do mięsa, pieprz, ziarna kolendry, czosnek i chilli rozgniatamy w moździerzu.

Krok 3

Do miksera wrzucamy świeże zioła, bazylię, rozgniecione przyprawy, oliwę z oliwek, miksujemy do uzyskanie gęstego sosu. Połową sosu marynujemy filety - odstawiamy na 30 minut.

Krok 4

Na dobrze rozgrzanego grilla lub patelni grillowej nakładamy kawałki mięsa, grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Gotowe mięso układamy na talerzu, polewamy pozostałym sosem kolendrowym. Danie podałam ze świeżą sałatką z pomidorów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej