Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

8 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka delikatnie obieramy, wyciągamy kości (tak aby nie zerwać całkiem mięsa tylko aby utworzyć filet).

Krok 2

Przyprawę do mięsa, pieprz, ziarna kolendry, czosnek i chilli rozgniatamy w moździerzu.

Krok 3

Do miksera wrzucamy świeże zioła, bazylię, rozgniecione przyprawy, oliwę z oliwek, miksujemy do uzyskanie gęstego sosu. Połową sosu marynujemy filety - odstawiamy na 30 minut.

Krok 4

Na dobrze rozgrzanego grilla lub patelni grillowej nakładamy kawałki mięsa, grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Gotowe mięso układamy na talerzu, polewamy pozostałym sosem kolendrowym. Danie podałam ze świeżą sałatką z pomidorów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany filet z udka z kurczaka z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej