Składniki
600 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
150 mililitrów
50 mililitrów
1 litr
1 sztuka
3 ziarna
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie wyjmij cedzakową łyżką.
Krok 2
W tym samym garnku przesmaż pokrojony w kostkę boczek, cebulę oraz grzyby. Dodaj mięso.
Krok 3
Całość oprósz mąką. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i wymieszaj. Zalej czerwonym winem i zagotuj.
Krok 4
Zawartość opakowań Knorr wymieszaj z 1 litrem zimnej wody i wlej do garnka z mięsem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Krok 5
Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, przesmaż na rozgrzanej oliwie i dopraw do smaku. Gotowy gulasz podawaj z kawałkami cukinii oraz ziemniaczanym purée, kaszą lub kopytkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Gulasz myśliwski z cukinią
Mięso wieprzowe świetnie sprawdza się zaserwowane z różnymi dodatkami: grzybami, suszonymi owocami czy papryką. Podane w formie gulaszu myśliwskiego, z cukinią i grzybami, nabierze wyśmienitego smaku. Przygotuj go np. na ciepłą kolację, wykorzystując karkówkę wieprzową – najpierw pokrój w kostkę mięso i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, a kiedy się zarumieni, wyjmij je. W tym samym garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek, cebulę i grzyby (świeże lub mrożone), a następnie z powrotem dodaj mięso. Wszystko delikatnie oprósz mąką, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i wymieszaj. Dolej nieco czerwonego wina i zagotuj. Gdy karkówka będzie się gotowała, przyrządź sos myśliwski i dolej do mięsa. Tak przygotowany gulasz gotuj na małym ogniu, aż wieprzowina całkowicie zmięknie. W tym czasie pokrój na małe kawałki cukinię, podsmaż ją i dopraw ulubionymi przyprawami. Podawaj z ziemniakami lub kaszą. Koniecznie sprawdź nasz przepis na gulasz myśliwski z cukinią i podziel się swoją opinią.