Gulasz po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Gulasz po meksykańsku

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

47

470 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1497 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1725 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

400 gramów

400 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

400 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój w kostkę lub na plasterki. Z papryczki chilli usuń pestki i drobno posiekaj.

Gulasz po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

W rondlu o grubym dnie przesmaż na oleju cebulę, dodaj marchewkę, paprykę i papryczkę chilli, następnie ziemniaki, a na końcu dynię. Smaż mieszając przez mniej więcej 5 minut.

Gulasz po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj posiekany czosnek i pomidory z puszki. Wymieszaj i duś przez chwilę. Dodaj 400 ml wody, gotuj około 15 minut, następnie wsyp zawartość opakowania Gulaszu Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

Gulasz po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania odlej z puszki zalewę i dodaj fasolę do gulaszu. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Gulasz po meksykańsku - Krok 4
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 13.07.2021

    Bardzo dobry gulasz, a dorzucając grosik do przedmówcy wystarczy zainspirować się przepisem i doprawić po swojemu. Też nie używam chemii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Macias

    Stanisław Macias , 19.11.2016

    Jest mi BARDZO przykro lecz robię lepszy gdyż bez "chemi" Knorra. "*Bawię się gotowaniem i smacznene jest wtedy gdy używasz naturslnych (swoich) przypraw .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z dyni
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po meksykańskuGulasz po meksykańsku

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Wegetariański gulasz w wersji fit. Pełen wielokolorowych warzyw i fasoli stanowi pożywne danie, dostarczające porcji węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów oraz niezbędnych do przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wybierając warzywa na ten dietetyczny gulasz, zwróć uwagę na ich jakość. Pokrój paprykę, papryczkę chili (usuń z niej pestki), marchewkę i obsmaż. Po chwili dodaj ziemniaki, a następnie dynię. Użyj np. odmiany hokkaido, o mocnej pomarańczowej barwie. Ma skórkę, którą łatwo usuniesz po wcześniejszym upieczeniu warzywa. Nie musisz jednak tego robić, ponieważ ten gatunek ma skórkę jadalną. Bez względu na to, jakiej dyni użyjesz, dodaj ją do podsmażanych warzyw na samym końcu – zmięknie najszybciej. Duś wszystko razem z pomidorami z puszki. Wybierz krojone, jednak te w całości również będą odpowiednie. Łatwo rozdrobnisz je podczas gotowania. Kiedy aromaty już się połączą, zalej gulasz po meksykańsku wodą, dopraw i gotuj przez chwilę. Na koniec dodaj czerwoną fasolę z puszki. Podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.