Sałatka makaronowa

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 481 Kcal | |
Tłuszcz | 9 g | 13 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2 g | 10 % |
Węglowodany | 68.5 g | 26 % |
w tym cukry | 3.4 g | 4 % |
Błonnik | 6 g | - |
Białko | 33 g | 66 % |
Sól | 1.2 g | 20 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 376 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Filet z indyka przekrój na pół, lekko rozbij i przypraw przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Rozgrzej na patelni Ramę i usmaż doprawione filety. Odstaw do ostygnięcia. Pokrój w paski.
- Krok 2Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W osobnym garnku sparz fasolkę szparagową razem z groszkiem przez około 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Krok 3Do miski z makaronem dodaj pokrojone mięso z indyka, fasolkę z groszkiem oraz paprykę, posiekaną dymkę i roszponkę. Delikatnie wymieszaj.
- Krok 4Z jogurtu, posiekanego czosnku i soku z cytryny przygotuj sos. Gotowy sos dokładnie wymieszaj z sałatką.

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Sałatka makaronowa to pożywne danie, które warto serwować na obiad. Zawiera porcję węglowodanów, białka oraz zdrowych tłuszczów. Wykorzystaj makaron z mąki durum (semoliny). Najlepiej wybierz ten jasny lub pełnoziarnisty i ugotuj go al dente, dzięki czemu będzie miał niższy indeks glikemiczny, a uczucie sytości będzie trwać dłużej. Nie przelewaj go zimną wodą po ugotowaniu, żeby lepiej połączył się z sosem. Filety z indyka usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, a po ostudzeniu pokrój w paski. Fasolkę szparagową i groszek sparz krótko, tak by pozostały chrupiące. Pamiętaj, że zbyt długie gotowanie pozbawi ich tego, co najcenniejsze. Pokrój paprykę. Wybierz czerwoną – doda sałatce koloru. Równie dobrze nadawać się będzie jednak każda inna. Dołóż do tego dymkę, roszponkę, a następnie całość wymieszaj. Do sałatki przygotuj lekki sos na bazie jogurtu naturalnego, soku z cytryny oraz czosnku. Wzbogać jego smak przez dodatek świeżej mięty. Podaj to pożywne danie udekorowane natką pietruszki lub rukolą.