Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Omlet z szynką i rukolą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

79

1323 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2485 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

2 łyżki

96 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 opakowania

2 łyżki

8 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka umyj i wbij do miski, wlej mleko, dodaj przyprawę do gyrosa Knorr. Wymieszaj energicznie widelcem. Wsyp szczypiorek i natkę pietruszki.

Omlet z szynką i rukolą - Krok 1

Krok 2

Na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu rozgrzej Ramę i poruszaj patelnią tak, aby tłuszcz przykrył całą powierzchnię. Następnie wlej około ¼ (2 jajka) masy jajecznej i kilkakrotnie pomieszaj patelnią. Podgrzewaj chwilę, aż spód zacznie się ścinać i przerwij mieszanie. Smaż, aż omlet swobodnie będzie przesuwał się przy potrząsaniu, a wierzch pozostanie lekko wilgotny.

Omlet z szynką i rukolą - Krok 2

Krok 3

Zsuń omlet z patelni, posmaruj serkiem, posyp wszystkimi dodatkami: pokrojoną wędliną, papryką, rukolą i delikatnie zroluj. Podziel na pół i podawaj jak wrapy.

Omlet z szynką i rukolą - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Damian Drzal (Untepatente)

    Damian Drzal (Untepatente)

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kasprzyk

    Joanna Kasprzyk

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z szynką i rukoląOmlet z szynką i rukolą

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Jajka to dobry i sprawdzony sposób na fit śniadanie. Są pożywne, a dodatkowo można przyrządzać je pod wieloma różnymi postaciami. Podaj je na przykład w formie dietetycznego omletu z serkiem i warzywami. Mleko i jajka dopraw do smaku, a następnie dobrze roztrzep masę rózgą, dzięki temu omlet będzie puszysty. Innym sposobem na uzyskanie tego efektu będzie osobne ubicie białek. W ten sposób otrzymasz wyjątkowo lekki omlet angielski. Na nagrzaną, dokładnie posmarowaną tłuszczem patelnię, wlej część masy. Porusz patelnią tak, by rozprowadzić ją równomiernie i smaż do momentu, w którym omlet będzie swobodnie poruszał się przy potrząsaniu. Nie obracaj go ani nie mieszaj. Zaczekaj, aż wierzch zacznie się ścinać – ma pozostać lekko wilgotny. Ostrożnie zsuń omlet na talerz, dzięki czemu się nie rozpadnie. Posmaruj go serkiem i dodaj pokrojone warzywa wraz z chudą szynką. Zwiń ostrożnie omlet z szynką i rukolą i przekrój na pół, a potem podawaj jak wrapy. Serwuj je solo lub posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. Życzymy smacznego!