Hiszpan

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

masa budyniowa:

2 szklanki

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier,n astępnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą.

Krok 2

Do piany dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, dodać olej.

Krok 3

Ciasto przelać do formy o wymiarach (24x34 cm). Piec 25 minut w temperaturze 170 C. Po wystudzeniu biszkopt nasączyć (ja nasączyłam likierem kawowym).

Krok 4

1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę, wlać do gotującego mleka i ugotować budyń, wystudzić.

Krok 5

Miękką Kasię i masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo masę budyniową.

Krok 6

Masę wyłożyć na biszkopt.

Krok 7

Czekolady pokroić w drobną kosteczkę, wafelek zetrzeć na tarce i połączyć z resztą składników, posypać równomiernie na krem i delikatnie docisnąć.

Krok 8

Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej