Fale Dunaju przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fale Dunaju

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

268

heart
1068 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3780 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

120 gramów

120 mililitrów

120 mililitrów

240 gramów

2 łyżeczki

20 gramów

3 sztuki

krem:

140 mililitrów

520 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

100 gramów

50 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i pokrój na cząstki. Jajko ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej, mąkę, mleko i delikatnie wymieszaj.

Fale Dunaju - Krok 1

Krok 2

Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Jasne ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 27 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Fale Dunaju - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu nałóż łyżką porcje ciasta ciemnego. Połóż na wierzchu cząstki jabłek. Piecz w temperaturze 180C przez 25-30 minut.

Fale Dunaju - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Zagotuj mleko z śmietanką i miąższem wanilii. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką i zalej gorącym mlekiem ze śmietanką. Do masy dodaj zimne masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Fale Dunaju - Krok 4

Krok 5

Na upieczonym ciecie rozsmaruj krem. Podawaj oprószone kakao.

Fale Dunaju - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jabłka możesz zastąpić innymi owocami, np. wiśniami

4

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 26.05.2023

    Kiedy trzeba dodawać skrobię? Skąd się wzięła mąka podczas robienia kremu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 23.06.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Serafin

    Alicja Serafin , 23.06.2020

    Wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fale DunajuFale Dunaju

Nie bez przyczyny ciasto, które chcemy wam dziś zaproponować, nazwano falami Dunaju. Wpływa na to charakterystyczny wygląd przekrojonego placka, przypominający wzburzone wody rzeki. Oprócz nietuzinkowego wyglądu placek ten cechuje wyjątkowy smak, znany chyba każdemu z czasów, gdy ciasto fale Dunaju było obowiązkowym elementem menu imienin czy urodzin. Spróbujcie naszej wersji tego placka, w którym jabłka zastąpiliśmy wiśniami.

Dla kogo?

Fale Dunaju z wiśniami posmakują każdemu, kto lubi ciasta z wyraźnym, owocowym akcentem.

Na jaką okazję?

Na każdą! Warto wrócić do tradycji i ponownie wprowadzić fale Dunaju z wiśniami na imprezowe stoły. Sprawdzony przepis na ciasto doskonale sprawdzi się również jako urozmaicenie domowego menu deserowego.

Czy wiesz, że?

W cukiernictwie wyróżnia się 5 rodzajów czekolad: gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Ta ostatnia, nazywana także czekoladą rubinową, na rynku pojawiła się w 2018 roku. Jej kolor nie jest wzbogacany syntetycznymi barwnikami, ale pochodzi wprost z ziaren kakaowca rubinowego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie przygotować fale Dunaju na wyjątkową okazję, wykorzystajcie wiśnie kandyzowane, którymi wystarczy udekorować wierzch ciasta.