
Składniki
1 sztuka
8 łyżek
1 pęczek
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.
Krok 2
Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką i czosnkiem oraz przyprawą Knorr.
Krok 4
Homara polej marynatą i odstaw na godzinę.
Krok 5
Po tym czasie grillu po kilka minut z każdej strony. W trakcie grillowania polej sosem z marynaty. Podawaj z zieloną sałatą i grzankami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Homar grillowany
Homar grillowany to efektowne danie, które przypadnie do gustu w szczególności tym, którzy lubią owoce morza. Odpowiednio przyrządzony skorupiak będzie dobrze komponował się z wiosennymi i letnimi sałatkami oraz chrupiącymi grzankami z białego pieczywa. Sprawdzi się w wielu sytuacjach: może pełnić rolę nietypowej przystawki przed wystawnym obiadem lub danie, które można zrobić na grillu z przyjaciółmi. Pamiętaj jedynie, że jego przyrządzenie wymaga kilku wcześniejszych przygotowań, dzięki którym gotowe danie będzie wyjątkowo smaczne. Homara należy najpierw dobrze rozmrozić, by łatwiej ściągnąć z niego skorupę i dostać się do białego mięsa, które powinno się odpowiednio długo marynować (co najmniej godzinę). Marynatę możesz przygotować z oliwy z oliwek, soku z cytryny, natki pietruszki, czosnku oraz ulubionych przypraw. Samo grillowanie zajmie tylko kilka chwil. Wykorzystaj do tego grill, który rozpalić możesz świeżym powietrzu bądź patelnię grillową. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to smakowite danie.