Homar grillowany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką i czosnkiem oraz przyprawą Knorr.

Krok 4

Homara polej marynatą i odstaw na godzinę.

Krok 5

Po tym czasie grillu po kilka minut z każdej strony. W trakcie grillowania polej sosem z marynaty. Podawaj z zieloną sałatą i grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Homar grillowany Homar grillowany

Homar grillowany to efektowne danie, które przypadnie do gustu w szczególności tym, którzy lubią owoce morza. Odpowiednio przyrządzony skorupiak będzie dobrze komponował się z wiosennymi i letnimi sałatkami oraz chrupiącymi grzankami z białego pieczywa. Sprawdzi się w wielu sytuacjach: może pełnić rolę nietypowej przystawki przed wystawnym obiadem lub danie, które można zrobić na grillu z przyjaciółmi. Pamiętaj jedynie, że jego przyrządzenie wymaga kilku wcześniejszych przygotowań, dzięki którym gotowe danie będzie wyjątkowo smaczne. Homara należy najpierw dobrze rozmrozić, by łatwiej ściągnąć z niego skorupę i dostać się do białego mięsa, które powinno się odpowiednio długo marynować (co najmniej godzinę). Marynatę możesz przygotować z oliwy z oliwek, soku z cytryny, natki pietruszki, czosnku oraz ulubionych przypraw. Samo grillowanie zajmie tylko kilka chwil. Wykorzystaj do tego grill, który rozpalić możesz świeżym powietrzu bądź patelnię grillową. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to smakowite danie.