Homar grillowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homar grillowany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

1 pęczek

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką i czosnkiem oraz przyprawą Knorr.

Krok 4

Homara polej marynatą i odstaw na godzinę.

Krok 5

Po tym czasie grillu po kilka minut z każdej strony. W trakcie grillowania polej sosem z marynaty. Podawaj z zieloną sałatą i grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Homar grillowany Homar grillowany

Homar grillowany to efektowne danie, które przypadnie do gustu w szczególności tym, którzy lubią owoce morza. Odpowiednio przyrządzony skorupiak będzie dobrze komponował się z wiosennymi i letnimi sałatkami oraz chrupiącymi grzankami z białego pieczywa. Sprawdzi się w wielu sytuacjach: może pełnić rolę nietypowej przystawki przed wystawnym obiadem lub danie, które można zrobić na grillu z przyjaciółmi. Pamiętaj jedynie, że jego przyrządzenie wymaga kilku wcześniejszych przygotowań, dzięki którym gotowe danie będzie wyjątkowo smaczne. Homara należy najpierw dobrze rozmrozić, by łatwiej ściągnąć z niego skorupę i dostać się do białego mięsa, które powinno się odpowiednio długo marynować (co najmniej godzinę). Marynatę możesz przygotować z oliwy z oliwek, soku z cytryny, natki pietruszki, czosnku oraz ulubionych przypraw. Samo grillowanie zajmie tylko kilka chwil. Wykorzystaj do tego grill, który rozpalić możesz świeżym powietrzu bądź patelnię grillową. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to smakowite danie.