Indyjskie chlebki chapati przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie chlebki chapati

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 szczypta

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj sól i wlej wodę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez 5 minut. Teraz formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj je.

Krok 2

Patelnie rozgrzej bez tłuszczu i kładź na nią placuszki. Smaż przez 2 minuty z każdej strony i układaj na talerzu.

Krok 3

Podawaj na gorąco. Chapati możesz podawać jako dodatek do dań jednogarnkowych lub stosować jako przekąskę np. z twarożkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie chlebki chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie chlebki chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie chlebki chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie chlebki chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie chlebki chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie chlebki chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie chlebki chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie chlebki chapati - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej