
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 szklanki
0.5 sztuki
8 sztuk
1.5 kilograma
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzewamy mleko i zalewamy nim pokruszone drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie wsypujemy cukier oraz dwie szklanki mąki ,nadal mieszając. Wstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.
Krok 2
Gdy drożdże nam wyrosną do miski wsypujemy 1 kg mąki, 8 jajek, roztopioną margarynę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki aż ciasto nam zgęstnieje, następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ciasto.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy i wałkujemy na ok. 5 cm, następnie wycinamy duże koła a w środku mniejsze np. kieliszkiem lub korkiem od butelki. Gdy tłuszcz się mocno rozgrzeje smażymy oponki. Po wyciągnięciu oponki posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą, jak kto woli Smacznego!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej