
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 szklanki
0.5 sztuki
8 sztuk
1.5 kilograma
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzewamy mleko i zalewamy nim pokruszone drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie wsypujemy cukier oraz dwie szklanki mąki ,nadal mieszając. Wstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.
Krok 2
Gdy drożdże nam wyrosną do miski wsypujemy 1 kg mąki, 8 jajek, roztopioną margarynę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki aż ciasto nam zgęstnieje, następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ciasto.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy i wałkujemy na ok. 5 cm, następnie wycinamy duże koła a w środku mniejsze np. kieliszkiem lub korkiem od butelki. Gdy tłuszcz się mocno rozgrzeje smażymy oponki. Po wyciągnięciu oponki posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą, jak kto woli Smacznego!!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej