Pyszne oponki drożdżowe

Autor: Paulina Pajka

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 kilogram

2 szklanki

1 sztuka

0.5 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzewamy mleko i zalewamy nim pokruszone drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie wsypujemy cukier oraz dwie szklanki mąki ,nadal mieszając. Wstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.

Krok 2

Gdy drożdże nam wyrosną do miski wsypujemy 1 kg mąki, 8 jajek, roztopioną margarynę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki aż ciasto nam zgęstnieje, następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ciasto.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy i wałkujemy na ok. 5 cm, następnie wycinamy duże koła a w środku mniejsze np. kieliszkiem lub korkiem od butelki. Gdy tłuszcz się mocno rozgrzeje smażymy oponki. Po wyciągnięciu oponki posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą, jak kto woli Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
8 osób ogląda przepis:
Sałatka szparagowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej