Pyszne oponki drożdżowe

Autor: Paulina Pajka

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

0.5 sztuki

8 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzewamy mleko i zalewamy nim pokruszone drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie wsypujemy cukier oraz dwie szklanki mąki ,nadal mieszając. Wstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.

Krok 2

Gdy drożdże nam wyrosną do miski wsypujemy 1 kg mąki, 8 jajek, roztopioną margarynę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki aż ciasto nam zgęstnieje, następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ciasto.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy i wałkujemy na ok. 5 cm, następnie wycinamy duże koła a w środku mniejsze np. kieliszkiem lub korkiem od butelki. Gdy tłuszcz się mocno rozgrzeje smażymy oponki. Po wyciągnięciu oponki posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą, jak kto woli Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej