Pyszne oponki drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyszne oponki drożdżowe

Autor: Paulina Pajka

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

2 szklanki

0.5 sztuki

8 sztuk

1.5 kilograma

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzewamy mleko i zalewamy nim pokruszone drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie wsypujemy cukier oraz dwie szklanki mąki ,nadal mieszając. Wstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.

Krok 2

Gdy drożdże nam wyrosną do miski wsypujemy 1 kg mąki, 8 jajek, roztopioną margarynę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki aż ciasto nam zgęstnieje, następnie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ciasto.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy i wałkujemy na ok. 5 cm, następnie wycinamy duże koła a w środku mniejsze np. kieliszkiem lub korkiem od butelki. Gdy tłuszcz się mocno rozgrzeje smażymy oponki. Po wyciągnięciu oponki posypujemy cukrem pudrem lub czekoladą, jak kto woli Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszne oponki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej