
Składniki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
4 kilogramy
1 łyżeczka
6 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj, osusz i rozetnij na połówki. Ułóż na blaszce i susz w piekarniku nagrzanym do 90 stopni. Pomidory nie mają się piec, tylko suszyć. Piekarnik pozostaw uchylony. Susz do czasu, gdy pomidory się pomarszczą.
Krok 2
Przełóż je do słoiczków, dość luźno, ponieważ później spęcznieją, dodaj ususzone listki bazylii.
Krok 3
Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do słoików.
Krok 4
Oliwę wymieszaj z olejem, dodaj ocet i łyżeczkę soli. Podgrzej i zalej przygotowane słoiki. Zakręć, przykryj ściereczką.
Krok 5
Pomidory odstaw w chłodne miejsce minimum na kilka dni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej