Aromatyczne marynowane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne marynowane pomidory

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

4 kilogramy

1 łyżeczka

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj, osusz i rozetnij na połówki. Ułóż na blaszce i susz w piekarniku nagrzanym do 90 stopni. Pomidory nie mają się piec, tylko suszyć. Piekarnik pozostaw uchylony. Susz do czasu, gdy pomidory się pomarszczą.

Krok 2

Przełóż je do słoiczków, dość luźno, ponieważ później spęcznieją, dodaj ususzone listki bazylii.

Krok 3

Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do słoików.

Krok 4

Oliwę wymieszaj z olejem, dodaj ocet i łyżeczkę soli. Podgrzej i zalej przygotowane słoiki. Zakręć, przykryj ściereczką.

Krok 5

Pomidory odstaw w chłodne miejsce minimum na kilka dni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej