Aromatyczne marynowane pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne marynowane pomidory

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

4 kilogramy

1 łyżeczka

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj, osusz i rozetnij na połówki. Ułóż na blaszce i susz w piekarniku nagrzanym do 90 stopni. Pomidory nie mają się piec, tylko suszyć. Piekarnik pozostaw uchylony. Susz do czasu, gdy pomidory się pomarszczą.

Krok 2

Przełóż je do słoiczków, dość luźno, ponieważ później spęcznieją, dodaj ususzone listki bazylii.

Krok 3

Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do słoików.

Krok 4

Oliwę wymieszaj z olejem, dodaj ocet i łyżeczkę soli. Podgrzej i zalej przygotowane słoiki. Zakręć, przykryj ściereczką.

Krok 5

Pomidory odstaw w chłodne miejsce minimum na kilka dni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne marynowane pomidory - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej