
Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
8 łyżek
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj jabłko i wydrąż ogonki.

Krok 2
Do środka włóż rodzynki i dodaj odrobinę cynamonu.

Krok 3
Jabłka zawiń w folię aluminiową, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 30 min. w temp. 180 °C.

Krok 4
Jogurt wymieszaj z miodem. Gotowe jabłka przełóż na talerzyk, polej jogurtem.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem potasu i witaminy C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jabłko pieczone
Szukasz inspiracji na pyszny podwieczorek? Znakomitym pomysłem będzie jabłko pieczone. Odrobina rodzynek oraz miodu gryczanego w połączeniu ze szczyptą cynamonu nada daniu słodkawego, korzennego charakteru.
Dla kogo?
Pieczone jabłko to doskonała propozycja dla miłośników wyjątkowego smaku, aromatu i konsystencji pieczonych owoców. Tak przygotowana przekąska z pewnością przypadnie do gustu nawet wyjątkowo wybrednym smakoszom.
Na zdrowie!
Potrawa stanowi w dużej mierze źródło witaminy C (13,9 mg, czyli 17,4% RWS) i potasu (299,7 mg, czyli 15% RWS). Oba składniki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Witamina C dba o właściwą odporność oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Z kolei potas pomaga utrzymać ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie.
Czy wiesz, że?
Miód gryczany to składnik, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Z powodzeniem można nim zastąpić zwykły cukier. Należy jednak pamiętać, że 1 łyżeczka miodu ma tyle kalorii co 2 łyżeczki cukru.