Jabłko pieczone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłko pieczone

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

8 łyżek

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj jabłko i wydrąż ogonki.

Jabłko pieczone - Krok 1

Krok 2

Do środka włóż rodzynki i dodaj odrobinę cynamonu.

Jabłko pieczone - Krok 2

Krok 3

Jabłka zawiń w folię aluminiową, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 30 min. w temp. 180 °C.

Jabłko pieczone - Krok 3

Krok 4

Jogurt wymieszaj z miodem. Gotowe jabłka przełóż na talerzyk, polej jogurtem.

Jabłko pieczone - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem potasu i witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłko pieczoneJabłko pieczone

Szukasz inspiracji na pyszny podwieczorek? Znakomitym pomysłem będzie jabłko pieczone. Odrobina rodzynek oraz miodu gryczanego w połączeniu ze szczyptą cynamonu nada daniu słodkawego, korzennego charakteru.

Dla kogo?

Pieczone jabłko to doskonała propozycja dla miłośników wyjątkowego smaku, aromatu i konsystencji pieczonych owoców. Tak przygotowana przekąska z pewnością przypadnie do gustu nawet wyjątkowo wybrednym smakoszom.

Na zdrowie!

Potrawa stanowi w dużej mierze źródło witaminy C (13,9 mg, czyli 17,4% RWS) i potasu (299,7 mg, czyli 15% RWS). Oba składniki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Witamina C dba o właściwą odporność oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Z kolei potas pomaga utrzymać ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie.

Czy wiesz, że?

Miód gryczany to składnik, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Z powodzeniem można nim zastąpić zwykły cukier. Należy jednak pamiętać, że 1 łyżeczka miodu ma tyle kalorii co 2 łyżeczki cukru.