Jabłko pieczone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłko pieczone

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

8 łyżek

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj jabłko i wydrąż ogonki.

Jabłko pieczone - Krok 1

Krok 2

Do środka włóż rodzynki i dodaj odrobinę cynamonu.

Jabłko pieczone - Krok 2

Krok 3

Jabłka zawiń w folię aluminiową, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 30 min. w temp. 180 °C.

Jabłko pieczone - Krok 3

Krok 4

Jogurt wymieszaj z miodem. Gotowe jabłka przełóż na talerzyk, polej jogurtem.

Jabłko pieczone - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem potasu i witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłko pieczone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłko pieczoneJabłko pieczone

Szukasz inspiracji na pyszny podwieczorek? Znakomitym pomysłem będzie jabłko pieczone. Odrobina rodzynek oraz miodu gryczanego w połączeniu ze szczyptą cynamonu nada daniu słodkawego, korzennego charakteru.

Dla kogo?

Pieczone jabłko to doskonała propozycja dla miłośników wyjątkowego smaku, aromatu i konsystencji pieczonych owoców. Tak przygotowana przekąska z pewnością przypadnie do gustu nawet wyjątkowo wybrednym smakoszom.

Na zdrowie!

Potrawa stanowi w dużej mierze źródło witaminy C (13,9 mg, czyli 17,4% RWS) i potasu (299,7 mg, czyli 15% RWS). Oba składniki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Witamina C dba o właściwą odporność oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Z kolei potas pomaga utrzymać ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie.

Czy wiesz, że?

Miód gryczany to składnik, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Z powodzeniem można nim zastąpić zwykły cukier. Należy jednak pamiętać, że 1 łyżeczka miodu ma tyle kalorii co 2 łyżeczki cukru.