
Składniki
80 gramów
650 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
400 gramów
20 gramów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody, cukru i drożdży zrób zaczyn, poczekaj aż zacznie pracować. Dodaj pozostałe składniki wraz z mini kostką, którą pokrusz w palcach i wyrób gładkie ciasto tak aby odchodziło od dłoni.
Krok 2
Ciasto podziel na 10 części, z każdej sformuj wałeczek, który zwiń w ślimaczka.
Krok 3
Połoz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Krok 4
Posmaruj bułeczki mlekiem, posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej