Jogurtowe ślimaczki ziołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jogurtowe ślimaczki ziołowe

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

80 gramów

650 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 gramów

20 gramów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody, cukru i drożdży zrób zaczyn, poczekaj aż zacznie pracować. Dodaj pozostałe składniki wraz z mini kostką, którą pokrusz w palcach i wyrób gładkie ciasto tak aby odchodziło od dłoni.

Krok 2

Ciasto podziel na 10 części, z każdej sformuj wałeczek, który zwiń w ślimaczka.

Krok 3

Połoz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Krok 4

Posmaruj bułeczki mlekiem, posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jogurtowe ślimaczki ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jogurtowe ślimaczki ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jogurtowe ślimaczki ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jogurtowe ślimaczki ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jogurtowe ślimaczki ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jogurtowe ślimaczki ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jogurtowe ślimaczki ziołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jogurtowe ślimaczki ziołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marynowane pieczarki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej