Kaiserschmarrn

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

80 gramów

50 gramów

100 mililitrów

200 gramów

1 szczypta

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalej koniakiem, możesz je lekko podgrzać uważając przy tym żeby alkohol się nie zapalił. Gruszkę obierz ze skóry, pokrój w drobną kosteczkę i również dodaj do rodzynek z koniakiem. Plastry migdałów upraż na suchej patelni odstaw na bok.

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Otrzyj cytrynę ze skórki. Jeśli używasz laski wanilii wyskrob z niej ziarenka.

Krok 3

Żółtka utrzyj w mikserze z cukrem i margaryną dodaj do nich skórkę z cytryny i wanilie. Wlej ciepłe mleko, dodaj mąkę i zmiksuj wszystko razem.

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę połącz z żółtkami i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą.

Krok 5

Puszystą masę wylej na patelnie z odrobiną rozpuszczonej margaryny Rama, na środek równomiernie rozsyp rodzynki i gruszkę. Smaż pod przykryciem na średnio rozgrzanej patelni około 8 minut, gdy omlet urośnie i lekko zetnie się z wierzchu przerzuć go na drugą stronę, smaż kolejne 2-3 minuty.

Krok 6

Omlet porwij na małe kawałki oprósz z wierzchu cukrem pudrem, cynamonem i płatkami migdałów.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Omlet najlepiej smakuje podany z sosem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaiserschmarrnKaiserschmarrn

Szukając kuchennych inspiracji, często sięgamy po przepisy pochodzące z najodleglejszych zakątków świata. Warto pamiętać, że niedalekie kraje również mogą być skarbnicą wyśmienitych przepisów i smaków. Co powiesz na danie prosto z austriackiego talerza? Dziś przedstawiamy recepturę, o której być może jeszcze nie słyszałeś. Sięgnij po przepis na Kaiserschmarrn i zobacz, co kryje się w środku! Gotowy na prawdziwą słodycz?

Dla kogo?

Dla wszystkich łakomczuchów! Puszty, słodki omlet Kaiserschmarrn – kto się mu nie oprze?

Na jaką okazję?

To ciekawa propozycja na obiad do herbaty. W sezonie omlet najlepiej podawać ze świeżymi owocami, w zimie natomiast warto sięgnąć po dżemy i powidła.

Czy wiesz, że?

Kaiserschmarrn znany jest także jako omlet cesarski. I choć jego nazwa może przyprawiać o zawrót głowy, to wykonanie tego austriackiego deseru to bułka z masłem!

Dla urozmaicenia:

Omlet najlepiej smakuje podany z sosem waniliowym.