Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą
NOWY PRZEPIS
średnie
653 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ukrój 2 kromki chleba. Posmaruj rozgniecionym czosnkiem i podsmaż delikatnie na patelni.

Krok 2
Kromki posmaruj masłem.

Krok 3
Tuńczyka odcedź z wody i skrop cytryną.

Krok 4
Pokrój cebulę w plastry. Umyj i osusz pomidora i rukolę, pomidora pokrój w plasterki.

Krok 5
Na kromkach chleba ułóż listki rukoli a następnie na jedną kromkę nałóż na to farsz. Całość opcjonalnie dopraw pieprzem do smaku i złóż ze sobą przykrywając drugą kromką.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą
Przygotowanie posiłków nie wymaga szczególnego samozaparcia, dyscypliny, godzin spędzanych na kursach i studiowaniu nowinek z kulinarnego świata. Bardzo często chodzi o to, by było smacznie i nieskomplikowanie. Zwłaszcza gdy burczący brzuch dochodzi do głosu. Właśnie w takich chwilach nieodzowna okaże się kolorowa kanapka z tuńczykiem i warzywami.
Dla kogo?
Brzmi mało finezyjnie? Przekonacie się, że przepis na kanapkę nie sprowadza się wyłącznie do płaskiej kromki z przypadkowymi dodatkami. Kanapka z tuńczykiem i pomidorem cieszy zarówno oko, jak i podniebienie.
Na jaką okazję?
Potraktujcie ją jako sposób na lunch w środku dnia, gdy od śniadania minęło już trochę czasu, ale do obiadu jeszcze daleko. Co powiecie na barwną kolację z chrupiącym pieczywem, pomidorem i cebulą? Mniam!
Czy wiesz, że?
Chleb podsmażycie na patelni, ale możecie wykorzystać też piekarnik, toster lub opiekacz.
Dla urozmaicenia:
Kilka czarnych oliwek nada kanapce z tuńczykiem bardziej zdecydowanego smaku.