Kanapka z pastą tuńczykową

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

43

542 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

766 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

240 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

4 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka rozdrobnij widelcem.

Kanapka z pastą tuńczykową - Krok 1

Krok 2

Ogórka małosolnego, rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekaj, dodaj do tuńczyka. Całość wymieszaj z jogurtem i musztardą, dopraw do smaku pieprzem.

Kanapka z pastą tuńczykową - Krok 2

Krok 3

Chleb posmaruj Florą Original. Na kanapkę połóż pastę, następnie plasterki pomidora.

Kanapka z pastą tuńczykową - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy B12, witaminy A, witaminy D, potasu, fosforu, cynku, magnezu, witaminy E, folianów, witaminy B6.

3

Opinie o przepisie

  • Aneta Ziółkowska

    Aneta Ziółkowska, 17.11.2019

    mniam mniami....palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Kazimierczuk

    Edyta Kazimierczuk, 03.05.2019

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mirosława zabrocka

    mirosława zabrocka, 16.01.2019

    wyśmienita kanapka na rozpoczęcie dnia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z pastą tuńczykową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z pastą tuńczykową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z pastą tuńczykową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z pastą tuńczykową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z pastą tuńczykową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z pastą tuńczykową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z pastą tuńczykową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zielony koktajl
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pastą tuńczykowąKanapka z pastą tuńczykową

Chcąc odżywiać się zdrowo i kontrolować kalorie w diecie, wcale nie musisz rezygnować z pieczywa. Ważne jest jednak to, by wybierać odpowiednie. Przygotowując kanapki z pastą tuńczykową, zdecyduj się na żytni chleb pełnoziarnisty, najlepiej na naturalnym zakwasie, który będzie doskonałą bazą pożywnego drugiego śniadania. Posmaruj kromki dobrej jakości margaryną i pastą z tuńczyka w wersji fit. Do ryby w sosie własnym (w kawałkach albo rozdrobnionej) dodaj jogurt naturalny, który połączy wszystkie składniki, po czym dopraw musztardą, np. pikantną dijon albo łagodniejszą wersją stołową. Żeby pasta była urozmaicona, zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji, dorzuć jeszcze warzywa: pokrojone w drobną kostkę ogórki małosolne, chrupiącą rzodkiewkę oraz szczypiorek. Nałóż pastę na chleb, na każdej kromce układając dodatkowo plasterki pomidora, dzięki któremu kanapki z pastą tuńczykową będą jeszcze zdrowsze i bardziej kolorowe. Możesz też udekorować je natką pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na te pyszne i pożywne kanapki!