Karpatka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

125 gramów

5 sztuk

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę z Kasią.

Krok 2

Po rozpuszczeniu Kasi dodać mąkę i energicznie mieszać.

Krok 3

Do ciepłej masy dodać jajka, chwilę miksować.

Krok 4

Ciasto podzielić na dwie części i piec. Kremu nie robię sama, kupuję już gotowy :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Karpatka jest popularnym wypiekiem składającym się z dwóch warstw ciasta parzonego przełożonych kremem budyniowym, waniliowym lub czekoladowym. Na początek ciasto należy cienko rozsmarować przed upieczeniem. Pod wpływem temperatury zyskuje nieregularną powierzchnię kojarzącą się z górami – stąd jego nazwa. Upieczony spód karpatki smaruje się (opcjonalnie) marmoladą, na nią nakłada się grubą warstwę kremu i przykrywa górną warstwą ciasta. Następnie, karpatkę wstawia się do lodówki na około trzy godziny, a później kroi na prostokątne lub kwadratowe kawałki i posypuje obficie cukrem pudrem. Przesiej go przez sitko – dzięki temu nie powstaną grudki. Przed podaniem, ciasto najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby masa zmiękła. W okresie letnim możesz przygotować karpatkę z dodatkiem świeżych owoców, na przykład truskawek, malin, borówek lub porzeczek. Serwuj do mrożonej kawy lub świeżo wyciskanego  soku z pomarańczy. Zainspiruj się tym przepisem i upiecz smaczną oraz wyjątkowo prostą w przygotowaniu karpatkę.