Karpatka

- Krok 1Ciasto: Kasię i wodę zagotować.
- Krok 2Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty.
- Krok 3Po wystudzeniu dodać jaja.
- Krok 4Podzielić ciasto na 2 części i każdą piec około 1 godzinę.
- Krok 5Krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń.
- Krok 6Ostudzić.
- Krok 7Utrzeć Kasię i dodać wystudzony budyń.
Delikatna i rozpływająca się w ustach karpatka, to ciasto eleganckie i idealne na wyjątkowe okazje, np. imieniny lub rocznice. Choć przepisów na jej wykonanie może być wiele, oczekiwany efekt zawsze jest ten sam – ciasto wyrośnięte w sposób przypominający wyglądem góry, przełożone pysznym i gładkim budyniowym kremem. Karpatka zachwyca zarówno swoim subtelnym smakiem, jak i ciekawą formą. Jej wykonanie, choć nie jest bardzo trudne, wymaga nieco wprawy. Poświęcony czas wynagrodzi jednak wyjątkowe ciasto, którym można delektować się przy rodzinnym stole lub w gronie przyjaciół. Serwowana jest zazwyczaj z kawą, herbatą lub gorącym mlekiem. Udany wypiek to dobrze wyrośnięte ciasto o ciekawym i nietypowym kształcie oraz smaczny, gęsty krem, który nie wypływa ze środka. Taką odpowiednią konsystencję zapewni mu dodanie szklanki mąki. Ciasto podawaj oprószone cukrem pudrem – solo lub z owocami. Dobrze pasować będą np. borówki lub truskawki. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje karpatka, przygotowana według tego przepisu!