Karpatka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

164

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 opakowania

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

krem:

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię i wodę zagotować.

Krok 2

Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty.

Krok 3

Po wystudzeniu dodać jaja.

Krok 4

Podzielić ciasto na 2 części i każdą piec około 1 godzinę.

Krok 5

Krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń.

Krok 6

Ostudzić.

Krok 7

Utrzeć Kasię i dodać wystudzony budyń.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Karpatka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Delikatna i rozpływająca się w ustach karpatka, to ciasto eleganckie i idealne na wyjątkowe okazje, np. imieniny lub rocznice. Choć przepisów na jej wykonanie może być wiele, oczekiwany efekt zawsze jest ten sam – ciasto wyrośnięte w sposób przypominający wyglądem góry, przełożone pysznym i gładkim budyniowym kremem. Karpatka zachwyca zarówno swoim subtelnym smakiem, jak i ciekawą formą. Jej wykonanie, choć nie jest bardzo trudne, wymaga nieco wprawy. Poświęcony czas wynagrodzi jednak wyjątkowe ciasto, którym można delektować się przy rodzinnym stole lub w gronie przyjaciół. Serwowana jest zazwyczaj z kawą, herbatą lub gorącym mlekiem. Udany wypiek to dobrze wyrośnięte ciasto o ciekawym i nietypowym kształcie oraz smaczny, gęsty krem, który nie wypływa ze środka. Taką odpowiednią konsystencję zapewni mu dodanie szklanki mąki. Ciasto podawaj oprószone cukrem pudrem – solo lub z owocami. Dobrze pasować będą np. borówki lub truskawki. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje karpatka, przygotowana według tego przepisu!