Karpatka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 łyżek

6 sztuk

1 szklanka

0.5 opakowania

1 szklanka

1 szczypta

krem:

1 litr

2 opakowania

2 sztuki

3 sztuki

2 opakowania

2 szklanki

4 sztuki

wierzch:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gorącej wody wrzucić Kasię i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.

Krok 2

Potem dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i energicznie mieszać.

Krok 3

Do ostudzonej masy dodawać pojedynczo jajka, a następnie proszek do pieczenia.

Krok 4

Mieszać, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.

Krok 5

Ciasto podzielić na dwie równe części.

Krok 6

Każdą z nich wyłożyć na blachę, po czym piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 7

Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym oraz z budyniem.

Krok 8

Masę wlewać powoli do gorącego mleka.

Krok 9

Dobrze wymieszać, a następnie ostudzić.

Krok 10

Kostki Kasi utrzeć z cukrem i miksować, aż powstanie krem.

Krok 11

Upieczone placki przełożyć kremem na wysokości około pięciu centymetrów.

Krok 12

Udekorować owocami sezonowymi.

Krok 13

Przed podaniem ciasto wstawić na około godzinę do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Idealne połączenie subtelnego kremu i ptysiowego ciasta decyduje o niepowtarzalnym smaku karpatki, która znajduje wielu zwolenników. Choć samo jego wykonanie nie jest trudne, wymaga nieco czasu. Na początek, przygotuj ciasto według wskazanego poniżej przepisu, podziel je na dwie równe części i upiecz osobno w dwóch formach. Aby otrzymać ciasto wyraźnie nawiązujące swym kształtem do gór, możesz dołożyć przy jego wyrabianiu pół opakowania proszku do pieczenia. Delikatny, waniliowy smak kremu uzyskasz, dodając do wskazanych w liście składników także cukier waniliowy i budyń o tym samym smaku. Finalny efekt to dwa płaty ciasta przełożone przygotowanym wcześniej kremem. Pożądany wygląd zapewnisz karpatce, jeśli oprószysz ją cukrem pudrem lub udekorujesz sezonowymi owocami, np. malinami, truskawkami, borówkami. Możesz też polać wierzch roztopioną ciemną lub białą czekoladą. Całość pozostaw na klika godzin w lodówce, a następnie delektuj się smakiem tego delikatnego ciasta. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią.