Karpatka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

589

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

3 opakowania

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlać do garnka wodę, wrzucić Kasię. Doprowadzić do zagotowania.

Krok 2

Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, szybko i dokładnie zamieszać, by nie powstały grudki.

Krok 3

Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa będzie zimna, wbijać po jednym jajku, cały czas miksując.

Krok 4

Blachę wysmarować, ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce.

Krok 5

Po upieczeniu przekroić na pół.

Krok 6

Budyń ugotować i przestudzić. Wyłożyć na ciasto i przykryć drugą połową ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Karpatka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Karpatka to ciasto, które występuje w wielu odmianach. Falowane warstwy, od których pochodzi nazwa wypieku, przygotowuje się z ciasta parzonego. Wiele jest jednak różnych sposobów na przygotowanie pysznego kremu. Jaki powinien być krem idealny? To zależy od upodobań. Ważne, by był delikatny, gładki i miał śmietankowy lub waniliowy smak. Przygotujesz go na bazie mleka, mąki, cukru i jajek. Niektóre przepisy zalecają także dodatek budyniu o wybranym smaku. Jeśli zależy Ci na czasie, warstwy ciasta parzonego przełóż budyniem waniliowym. Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i modyfikacje, spróbuj karpatki z kremem twarożkowym albo owocowym. Sprawdzi się także dodatek świeżych owoców do kremu klasycznego – zwłaszcza drobnych i kwaskowatych, np. borówek, jeżyn czy truskawek. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem, kakao albo czekoladą. Serwuj z listkiem mięty albo jadalnymi kwiatami. Wypróbuj nasz przepis i dopasuj go do swoich preferencji. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym wypieku. Życzymy smacznego!