Karpatka z masą adwokatową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1.5 szklanki

4 łyżki

krem:

80 mililitrów

800 mililitrów

0.5 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Do garnka wlać wodę i włożyć Kasię. Podpalić na gazie i czekać, aż Kasia się stopi i zacznie się wszystko gotować. Dodać mąkę i wymieszać. Ściągnąć z ognia i dać do ostudzenia.

Krok 2

Do letniego ciasta dodać jajka. Wymiksować.

Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blachy wysmarowane margaryną. Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po upieczeniu oba placki odłożyć.

Krok 4

KREM: 500 ml mleka zagotować. W mniejszej części rozpuścić wszystkie składniki prócz Kasi i adwokata. Wlać mleko z rozpuszczonymi składnikami do gotującego się mleka i zagotować.

Krok 5

Odstawić do ostudzenia. Kasię utrzeć, dodawać po trochu zimnego budyniu. Na koniec wmieszać adwokat.

Krok 6

Masę wyłożyć na jedną część placka, przykryć drugą częścią. Posypać na koniec cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej