Karpatka z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

428

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 sztuki

1 szklanka

5 sztuk

1 łyżeczka

krem:

250 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1.5 szklanki

1 sztuka

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować z Kasią. Do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Dobrze wymieszać w garnku. Wystudzić!

Krok 3

Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Najlepiej widełkami do piany, podzielić ciasto na 2 równe części.

Krok 4

Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.

Krok 5

Piec 2 placki, każdy po 50 min. w 180 stopniach.

Krok 6

Kasię utrzeć z cukrem pudrem.

Krok 7

Ugotować budyń w 1¾ szklanki mleka, wystudzić.

Krok 8

Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.

Krok 9

Przełożyć ciasto kremem, a wiśnie w cukrze i konfiturę wiśniowo-czereśniową - osączone - wcisnąć w krem, nakryć drugim upieczonym plackiem i posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Eklerki z budyniem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej