Kasza manna na mleku z musem malinowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

280 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1.66 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj na mleku.

Kasza manna na mleku z musem malinowym - Krok 1

Krok 2

Rozmrożone maliny zblenduj z cukrem. Ugotowaną kaszę podawaj z musem malinowym i listkami świeżej mięty.

Kasza manna na mleku z musem malinowym - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, miedzi, witaminy B2, witaminy B12, witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza manna na mleku z musem malinowymKasza manna na mleku z musem malinowym

Grysik to znakomity pomysł na szybkie i smaczne śniadanie - zapewne pamiętasz ten smak z dzieciństwa. Jednak sprawdzi się on doskonale na poranny posiłek także dla starszych. Czas na kaszę mannę na mleku z musem malinowym.

Dla kogo?

Kasza manna na mleku z musem malinowym to doskonałe rozwiązanie dla osób chcących szybko przygotować śniadanie na ciepło.

Na zdrowie!

Kasza manna stanowi doskonałą alternatywę dla innych mlecznych posiłków tak ochoczo serwowanych na śniadanie, np. kupnych mocno słodzonych płatków z mlekiem. Ponadto posiłek jest cennym źródłem wapnia (545,3 mg, czyli 68% RWS) i fosforu (487, 6 mg, czyli 70 % RWS), które to pomagają w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości oraz zębów.

Czy wiesz, że?

Jak poznać dobry jakościowo grysik? Kolor kaszy manny powinien być biały z delikatnie żółtawym odcieniem. Najlepiej, jeśli widoczne są jedynie drobne cząstki bielma, bez ciemnych elementów otrębowych. W kaszy nie ma również miejsca na mąkę. Pamiętajmy, że produkt możemy spożywać maksymalnie do pięciu miesięcy po otwarciu.