Kasza manna na mleku z musem malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza manna na mleku z musem malinowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
399 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1.66 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj na mleku.

Kasza manna na mleku z musem malinowym - Krok 1

Krok 2

Rozmrożone maliny zblenduj z cukrem. Ugotowaną kaszę podawaj z musem malinowym i listkami świeżej mięty.

Kasza manna na mleku z musem malinowym - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, miedzi, witaminy B2, witaminy B12, witaminy C, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza manna na mleku z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza manna na mleku z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza manna na mleku z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza manna na mleku z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza manna na mleku z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza manna na mleku z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza manna na mleku z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza manna na mleku z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza manna na mleku z musem malinowymKasza manna na mleku z musem malinowym

Grysik to znakomity pomysł na szybkie i smaczne śniadanie - zapewne pamiętasz ten smak z dzieciństwa. Jednak sprawdzi się on doskonale na poranny posiłek także dla starszych. Czas na kaszę mannę na mleku z musem malinowym.

Dla kogo?

Kasza manna na mleku z musem malinowym to doskonałe rozwiązanie dla osób chcących szybko przygotować śniadanie na ciepło.

Na zdrowie!

Kasza manna stanowi doskonałą alternatywę dla innych mlecznych posiłków tak ochoczo serwowanych na śniadanie, np. kupnych mocno słodzonych płatków z mlekiem. Ponadto posiłek jest cennym źródłem wapnia (545,3 mg, czyli 68% RWS) i fosforu (487, 6 mg, czyli 70 % RWS), które to pomagają w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości oraz zębów.

Czy wiesz, że?

Jak poznać dobry jakościowo grysik? Kolor kaszy manny powinien być biały z delikatnie żółtawym odcieniem. Najlepiej, jeśli widoczne są jedynie drobne cząstki bielma, bez ciemnych elementów otrębowych. W kaszy nie ma również miejsca na mąkę. Pamiętajmy, że produkt możemy spożywać maksymalnie do pięciu miesięcy po otwarciu.