Kefir z owocami i płatkami owsianymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Kefir z owocami i płatkami owsianymi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

13

heart
285 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 mililitrów

10 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane zalać kefirem. Dodać miodu.

Kefir z owocami i płatkami owsianymi - Krok 1

Krok 2

Dodać owoce i całość dokładnie wymieszać.

Kefir z owocami i płatkami owsianymi - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B6, B2 i B12, żelaza, cynku, witamin: E i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kefir z owocami i płatkami owsianymiKefir z owocami i płatkami owsianymi

Jak powinno wyglądać doskonałe drugie śniadanie? To najlepsze przygotowuje się szybko, prosto i jedynie ze smakowitych składników. Wymogi te spełnia kefir z owocami, płatkami oraz miodem. Tak sporządzony mleczny napój doda Ci sił w środku dnia!

Dla kogo? Idealny przepis dla ludzi aktywnych i zapracowanych. Posiłek można skomponować z prostych, a także łatwo dostępnych produktów. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek, często przygotowywanych na drugie śniadanie.

Na zdrowie! Danie zaopatruje organizm w cenny wapń (304,3 mg, czyli 38% RWS), który pomaga utrzymać nasze kości w należytym zdrowiu. Na dodatek, posiłek jest bogatym źródłem manganu (2,39 mg, czyli 120% RWS), także potrzebnego do utrzymania zdrowych kości.

Czy wiesz, że? Skąd przywędrowała do nas receptura na kefir? Prawdopodobnie aż z trudnodostępnych gór Kaukazu. Zakłada się, że sposób jego przygotowania wymyślili kaukascy pasterze. Dawniej przechowywano go w skórzanych workach albo drewnianych beczułkach.