Kefir z owocami i płatkami owsianymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Kefir z owocami i płatkami owsianymi

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

12

heart
285 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

200 mililitrów

10 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane zalać kefirem. Dodać miodu.

Kefir z owocami i płatkami owsianymi - Krok 1

Krok 2

Dodać owoce i całość dokładnie wymieszać.

Kefir z owocami i płatkami owsianymi - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B6, B2 i B12, żelaza, cynku, witamin: E i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kefir z owocami i płatkami owsianymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kefir z owocami i płatkami owsianymiKefir z owocami i płatkami owsianymi

Jak powinno wyglądać doskonałe drugie śniadanie? To najlepsze przygotowuje się szybko, prosto i jedynie ze smakowitych składników. Wymogi te spełnia kefir z owocami, płatkami oraz miodem. Tak sporządzony mleczny napój doda Ci sił w środku dnia!

Dla kogo? Idealny przepis dla ludzi aktywnych i zapracowanych. Posiłek można skomponować z prostych, a także łatwo dostępnych produktów. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek, często przygotowywanych na drugie śniadanie.

Na zdrowie! Danie zaopatruje organizm w cenny wapń (304,3 mg, czyli 38% RWS), który pomaga utrzymać nasze kości w należytym zdrowiu. Na dodatek, posiłek jest bogatym źródłem manganu (2,39 mg, czyli 120% RWS), także potrzebnego do utrzymania zdrowych kości.

Czy wiesz, że? Skąd przywędrowała do nas receptura na kefir? Prawdopodobnie aż z trudnodostępnych gór Kaukazu. Zakłada się, że sposób jego przygotowania wymyślili kaukascy pasterze. Dawniej przechowywano go w skórzanych workach albo drewnianych beczułkach.