
Składniki
2 łyżki
200 mililitrów
10 sztuk
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki owsiane zalać kefirem. Dodać miodu.

Krok 2
Dodać owoce i całość dokładnie wymieszać.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B6, B2 i B12, żelaza, cynku, witamin: E i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kefir z owocami i płatkami owsianymi
Jak powinno wyglądać doskonałe drugie śniadanie? To najlepsze przygotowuje się szybko, prosto i jedynie ze smakowitych składników. Wymogi te spełnia kefir z owocami, płatkami oraz miodem. Tak sporządzony mleczny napój doda Ci sił w środku dnia!
Dla kogo? Idealny przepis dla ludzi aktywnych i zapracowanych. Posiłek można skomponować z prostych, a także łatwo dostępnych produktów. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek, często przygotowywanych na drugie śniadanie.
Na zdrowie! Danie zaopatruje organizm w cenny wapń (304,3 mg, czyli 38% RWS), który pomaga utrzymać nasze kości w należytym zdrowiu. Na dodatek, posiłek jest bogatym źródłem manganu (2,39 mg, czyli 120% RWS), także potrzebnego do utrzymania zdrowych kości.
Czy wiesz, że? Skąd przywędrowała do nas receptura na kefir? Prawdopodobnie aż z trudnodostępnych gór Kaukazu. Zakłada się, że sposób jego przygotowania wymyślili kaukascy pasterze. Dawniej przechowywano go w skórzanych workach albo drewnianych beczułkach.