
Składniki
2 łyżki
200 mililitrów
10 sztuk
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki owsiane zalać kefirem. Dodać miodu.

Krok 2
Dodać owoce i całość dokładnie wymieszać.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B6, B2 i B12, żelaza, cynku, witamin: E i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kefir z owocami i płatkami owsianymi
Jak powinno wyglądać doskonałe drugie śniadanie? To najlepsze przygotowuje się szybko, prosto i jedynie ze smakowitych składników. Wymogi te spełnia kefir z owocami, płatkami oraz miodem. Tak sporządzony mleczny napój doda Ci sił w środku dnia!
Dla kogo? Idealny przepis dla ludzi aktywnych i zapracowanych. Posiłek można skomponować z prostych, a także łatwo dostępnych produktów. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek, często przygotowywanych na drugie śniadanie.
Na zdrowie! Danie zaopatruje organizm w cenny wapń (304,3 mg, czyli 38% RWS), który pomaga utrzymać nasze kości w należytym zdrowiu. Na dodatek, posiłek jest bogatym źródłem manganu (2,39 mg, czyli 120% RWS), także potrzebnego do utrzymania zdrowych kości.
Czy wiesz, że? Skąd przywędrowała do nas receptura na kefir? Prawdopodobnie aż z trudnodostępnych gór Kaukazu. Zakłada się, że sposób jego przygotowania wymyślili kaukascy pasterze. Dawniej przechowywano go w skórzanych workach albo drewnianych beczułkach.