KEKS WIELKANOCNY

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

2 szklanki

2 opakowania

1 sztuka

3 szklanki

2 łyżeczki

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z cukrem, cukrem waniliowym zagotować (aby rozpuścić cukier), do gorącego dodać Kasię, rozpuścić.

Krok 2

Gdy ostygnie, dodać mąkę, żółtka, proszek.

Krok 3

Ciasto musi być gęste, jeśli wydaje się zbyt rzadkie, dosypać trochę mąki.

Krok 4

Dokładnie wymieszać, wsypać drobno pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej (moje po obtoczeniu w mące na jedną keksówkę ważyły 350g), na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

Krok 5

Całość przełożyć do keksówek wysmarowanych Kasią i wysypanych bułką tartą.

Krok 6

Piec w temp. 180 st. ok. 1 h. Ciasto może leżeć dość długo zawinięte w folię aluminiową , jest wtedy lepsze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KEKS WIELKANOCNY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KEKS WIELKANOCNY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KEKS WIELKANOCNY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KEKS WIELKANOCNY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KEKS WIELKANOCNY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KEKS WIELKANOCNY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KEKS WIELKANOCNY - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej