
Składniki
ciasto:
450 gramów
200 gramów
3 łyżki
3 sztuki
1 szczypta
farsz:
0.3 kilograma
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj śmietanę, dwa jajka oraz jedno białko (żółtko zachowaj). Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw do lodówki na 40 min.

Krok 2
Przygotuj farsz. Do miski włóż mięso, kapustę, posiekaną szalotkę, mini kosteczki Knorr, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Ciasto podziel na mniejsze kuleczki. Każdą kulkę rozwałkuj aby powstał okrągły placek o szerokości 15 cm.

Krok 4
Na każdy placek nałóż farsz i zawiń aby powstał pieróg.

Krok 5
Pierogi ułóż na blasze do pieczenia, wierzch każdego posmaruj pozostałym żółtkiem i piecz w piekarniku przez 30 min w 200 st. C.


Dobra rada:
Przed włożeniem do piekarniki możesz ponakłówać pierogi wykałaczką, aby para ze środka miała ujście.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kibiny
Kibinai (po polsku kibiny) to danie stworzone przez Karaimów, czyli grupę etniczną zamieszkującą pobliże litewskiego miasta Troki. Na pierwszy rzut oka może ono wyglądać nieco jak znane nam pierogi – podobny sposób składania, wnętrze pełne gorącego, gęstego nadzienia – jednak różni się ciastem. Do kibinów litewskich używa się kruchego ciasta drożdżowego. W środku znajduje się zazwyczaj posiekane mięso (tradycyjnie baranina) i kapusta. Czujesz się zaintrygowany? Wypróbuj ten przepis!
Dla kogo?
Kibiny to przepis dla osób lubiących poznawać kuchnie świata – szczególnie te mało popularne. Polecamy kibiny litewskie także fanom ciepłych przekąsek z mięsem i mącznych dań znanych z kuchni polskiej.
Na jaką okazję?
Kibiny polecają się jako urozmaicenie imprezowego menu – jeśli nie chcesz po raz kolejny podawać gościom koreczków lub roladek z ciasta francuskiego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Jako przekąska sprawdzą się też do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie – choć trzeba przyznać, że największe wrażenie robią na ciepło, tuż po wypieczeniu. Pamiętaj, że są bardzo sycące!
Czy wiesz, że?
Litwini jedzą kibiny trzymając je w serwetce, by nie poparzyć i nie otłuścić palców. Popijają je także esencjonalnym bulionem. Kibiny to przepis, który podaje się bez okrasy, w przeciwieństwie do gotowanych pierogów.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentuj z kształtem – możesz stworzyć nawet trójkątne lub kwadratowe kibiny litewskie. Przepis ma także wersję wegetariańską. Nadzienie możesz zrobić z marchwi, pieczarek, cebuli i seitana.