Krokiety z szynką i serem żółtym - przepis z mąką | Przepisy.pl pixel

Kibiny

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
30 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

200 gramów

3 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

farsz:

0.3 kilograma

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj śmietanę, dwa jajka oraz jedno białko (żółtko zachowaj). Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw do lodówki na 40 min.

Kibiny - Krok 1

Krok 2

Przygotuj farsz. Do miski włóż mięso, kapustę, posiekaną szalotkę, mini kosteczki Knorr, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Kibiny - Krok 2

Krok 3

Ciasto podziel na mniejsze kuleczki. Każdą kulkę rozwałkuj aby powstał okrągły placek o szerokości 15 cm.

Kibiny - Krok 3

Krok 4

Na każdy placek nałóż farsz i zawiń aby powstał pieróg.

Kibiny - Krok 4

Krok 5

Pierogi ułóż na blasze do pieczenia, wierzch każdego posmaruj pozostałym żółtkiem i piecz w piekarniku przez 30 min w 200 st. C.

Kibiny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed włożeniem do piekarniki możesz ponakłówać pierogi wykałaczką, aby para ze środka miała ujście. 

1

Opinie o przepisie

  • Oksana

    Oksana , 08.02.2023

    Dawno szukałam ten przepis! Dzięki wielkie!!! Pyszne, polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KibinyKibiny

Kibinai (po polsku kibiny) to danie stworzone przez Karaimów, czyli grupę etniczną zamieszkującą pobliże litewskiego miasta Troki. Na pierwszy rzut oka może ono wyglądać nieco jak znane nam pierogi – podobny sposób składania, wnętrze pełne gorącego, gęstego nadzienia – jednak różni się ciastem. Do kibinów litewskich używa się kruchego ciasta drożdżowego. W środku znajduje się zazwyczaj posiekane mięso (tradycyjnie baranina) i kapusta. Czujesz się zaintrygowany? Wypróbuj ten przepis!

Dla kogo?

Kibiny to przepis dla osób lubiących poznawać kuchnie świata – szczególnie te mało popularne. Polecamy kibiny litewskie także fanom ciepłych przekąsek z mięsem i mącznych dań znanych z kuchni polskiej.

Na jaką okazję?

Kibiny polecają się jako urozmaicenie imprezowego menu – jeśli nie chcesz po raz kolejny podawać gościom koreczków lub roladek z ciasta francuskiego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Jako przekąska sprawdzą się też do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie – choć trzeba przyznać, że największe wrażenie robią na ciepło, tuż po wypieczeniu. Pamiętaj, że są bardzo sycące!

Czy wiesz, że?

Litwini jedzą kibiny trzymając je w serwetce, by nie poparzyć i nie otłuścić palców. Popijają je także esencjonalnym bulionem. Kibiny to przepis, który podaje się bez okrasy, w przeciwieństwie do gotowanych pierogów.

Dla urozmaicenia:

Eksperymentuj z kształtem – możesz stworzyć nawet trójkątne lub kwadratowe kibiny litewskie. Przepis ma także wersję wegetariańską. Nadzienie możesz zrobić z marchwi, pieczarek, cebuli i seitana.