Krokiety z szynką i serem żółtym - przepis z mąką | Przepisy.pl pixel

Kibiny

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
30 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

200 gramów

3 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

farsz:

0.3 kilograma

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj śmietanę, dwa jajka oraz jedno białko (żółtko zachowaj). Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw do lodówki na 40 min.

Kibiny - Krok 1

Krok 2

Przygotuj farsz. Do miski włóż mięso, kapustę, posiekaną szalotkę, mini kosteczki Knorr, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Kibiny - Krok 2

Krok 3

Ciasto podziel na mniejsze kuleczki. Każdą kulkę rozwałkuj aby powstał okrągły placek o szerokości 15 cm.

Kibiny - Krok 3

Krok 4

Na każdy placek nałóż farsz i zawiń aby powstał pieróg.

Kibiny - Krok 4

Krok 5

Pierogi ułóż na blasze do pieczenia, wierzch każdego posmaruj pozostałym żółtkiem i piecz w piekarniku przez 30 min w 200 st. C.

Kibiny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed włożeniem do piekarniki możesz ponakłówać pierogi wykałaczką, aby para ze środka miała ujście. 

1

Opinie o przepisie

  • Oksana

    Oksana , 08.02.2023

    Dawno szukałam ten przepis! Dzięki wielkie!!! Pyszne, polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kibiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KibinyKibiny

Kibinai (po polsku kibiny) to danie stworzone przez Karaimów, czyli grupę etniczną zamieszkującą pobliże litewskiego miasta Troki. Na pierwszy rzut oka może ono wyglądać nieco jak znane nam pierogi – podobny sposób składania, wnętrze pełne gorącego, gęstego nadzienia – jednak różni się ciastem. Do kibinów litewskich używa się kruchego ciasta drożdżowego. W środku znajduje się zazwyczaj posiekane mięso (tradycyjnie baranina) i kapusta. Czujesz się zaintrygowany? Wypróbuj ten przepis!

Dla kogo?

Kibiny to przepis dla osób lubiących poznawać kuchnie świata – szczególnie te mało popularne. Polecamy kibiny litewskie także fanom ciepłych przekąsek z mięsem i mącznych dań znanych z kuchni polskiej.

Na jaką okazję?

Kibiny polecają się jako urozmaicenie imprezowego menu – jeśli nie chcesz po raz kolejny podawać gościom koreczków lub roladek z ciasta francuskiego, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Jako przekąska sprawdzą się też do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie – choć trzeba przyznać, że największe wrażenie robią na ciepło, tuż po wypieczeniu. Pamiętaj, że są bardzo sycące!

Czy wiesz, że?

Litwini jedzą kibiny trzymając je w serwetce, by nie poparzyć i nie otłuścić palców. Popijają je także esencjonalnym bulionem. Kibiny to przepis, który podaje się bez okrasy, w przeciwieństwie do gotowanych pierogów.

Dla urozmaicenia:

Eksperymentuj z kształtem – możesz stworzyć nawet trójkątne lub kwadratowe kibiny litewskie. Przepis ma także wersję wegetariańską. Nadzienie możesz zrobić z marchwi, pieczarek, cebuli i seitana.